Farmacia verde: ananasul

*Efecte benefice asupra sănătății

Ananasul este o plantă tropicală, cu frunze lungi și o tulpină scurtă, care are în vârf o inflorescență sub formă de spic. Ananasul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităților fructului sau, din care se extrage un suc foarte plăcut la gust, dulce și aromat. Fructele de ananas conțin: bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, minerale și vitamine. Bromelina este cel mai prețios compus al acestui minunat și gustos fruct.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele tinere, fructele și tulpina. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcționări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric. Din acest motiv, ananasul este recomandat la desert.
Dacă este bine preparat și păstrat, sucul de ananas revigorează activitatea digestivă și determină pofta de mâncare. La nivelul tubului digestiv, sucul de ananas este și un bun pansament gastric. În terapii externe, sucul de ananas își dovedește eficiența în tratarea unor răni sau arsuri.

*Proprietăți și efecte terapeutice

Cercetările științifice au pus în evidență faptul că sucul proaspăt de ananas are efecte antiinflamatoare, dar mai ales anticancerigene. Tulpina de ananas are virtuți medicinale, conținând o enzimă care blochează creșterea nivelului de insulină în sânge și transformarea zaharidelor în glucide. Ananasul are efecte: antiiflamator, revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv. Este foarte apreciat atât ca produs alimentar, în bucătărie, cât și ca produs extrem de eficient în curele de slăbire și în terapiile naturiste.

Mulți specialiști includ curele de ananas în programele de slăbit, precum și în cele de combatere a celulitei. Pentru eficiență terapeutică se recomandă consumarea sucului de ananas în stare proaspătă, adică imediat ce a fost stors din fruct.
Specialiștii recomandă utilizarea ananasului în terapiile pentru tratarea depresiilor și îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare, datorită conținutului de serotonină și triptofan.

Consumul frecvent de ananas ar putea ajuta și la prevenirea degenerescenței maculare, a astmului și a hipertensiunii arteriale, întărește sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin și la prevenirea constipației, iar fitonutrienții împiedică oxidul nitric și aminele alimentare să se combine în stomac, scăzând riscul de cancer.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU