Farmacia naturistă: ceaiul verde

*Arbust medicinal și ornamental
*Proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante, diuretice, antivirale, tonic-nervoase

Ceaiul verde și-a câștigat notorietatea datorită numeroselor sale beneficii asupra sănătașii și a efectelor antioxidante puternice. Este un arbust medicinal și ornamental care crește în zonele muntoase din China și Japonia. Frunzele sunt verzi pe tot parcursul anului, fiind utilizate în scop terapeutic în stare proaspătă sau uscate.
Plantațiile de ceai verde pot fi folosite neîncetat pentru 30- 40 de ani, calitatea frunzelor este excepțională în cel de al șaptelea an. Arbuștii de ceai pot crește până la 2 m, fiind păstrati doar la dimeniunea de un metru pentru a facilita recoltarea frunzelor. Florile sunt mari când se deschid, au asepct impresionant, iar culoarea petalelor variază de la alb, roz pal la roșu intens, chiar galben.
Cele mai utilizte preparate naturiste cu ceai verde sunt infuzia, extractul și tinctura. Preparatele cu ceai verde trebuie consumate cu precauție de persoanele care au probleme de asimilare a calciului. Nu exagerați cu consumul de ceai verde, deoarece poate provoca insomnie, greață, anxietate, amețeli și nervozitate.

*Proprietăți și efecte terapeutice

Frunzele de ceai verde au proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante, diuretice, antivirale, tonic-nervoase. Ceaiul verde este un preparat care ajută la tratarea a numeroase afecțiuni digestive, cardiace, dar și la reglarea greutății corporale și întărește sistemul imunitar, împiedică formarea și dezvoltarea celulelor tumorale. Substantele antioxidante din acest preparat neutralizează rapid elementele toxice din organism, astfel că riscul de a apărea modificări la nivel celular sunt minimizate.
Ceaiul verde are în compoziție elemente care îmbunătățesc circulația sangvină și măresc elasticitatea vaselor sangvine, astfel că persoanele care urmează cure cu ceai verde sunt mai puțin predispuse să dezvolte boli precum hipertensiune arterială și infarct miocardic.
Ajută la pierderea surplusului de kilograme și facilitează menținerea greutății corporale în parametrii optimi. Consumul constant de ceai verde stimulează metabolismul celular și înțerește arderile la nivelul acestora, astfel că substanțele nutritive sunt transformate mai rapid in energie. Ceaiul verde are proprietatea de a accelera metabolismul și de a facilita digestia. Ceaiul verde are efext laxativ și diuretic puternic.

*Neutralizarea toxinelor la nivelul ficatului

Ceaiul verde este recunoscut pentru conținutul ridicat de substante antioxidante, care ajută la neutralizarea toxinelor la nivelul ficatului și la eliminarea resturilor metabolice prin transpirație și urină. Ceaiul verde ajută la menținerea elasticității țesuturilor și păstrază celule tinere pentru mai mult timp.
Ceaiul verde este un tonic nervos excelent și îmbunătățește sănătatea creierului. Studiile medicale au demonstrat că persoanele care consumă constant ceai verde sunt mai energice, mai fericite, au memorie mai bună și sunt mai puțin predispuse la afecțiuni precum astenia și depresia. S-a observat că plantele de ceai verde au efecte deosebite în stoparea evoluției unor afectiuni precum Parkinson și Alzheimer.
Ceaiul verde împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, blochează absorbția intestinală a colesterolului. Consumul constant de ceai verde asigură protecție chiar și persoanelor care au dieta bogată în grăsimi și carbohidrați.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU