Farmacia din pădure: limba cerbului

*Efecte curative impresionante pentru problemele de blocaj a vezicii biliare sau pietre la fiere

Limba cerbului este o plantă perenă, cunoscută și sub numele de năvalnic, care crește prin pădurile de fag. Este o specie de ferigă, de la care se folosesc, în scop terapeutic, frunzele cu tot cu pețiol. Limba cerbului este planta din care se fac extracte, tincturi sau se poate prepara ceai cu numeroase beneficii pentru sănătate. Limba cerbului se numără printre cele mai versatile și bine cunoscute plante medicinale românești. Limba cerbului are efecte curative impresionante pentru problemele de blocaj a vezicii biliare sau pietre la fiere.

În medicină se folosește întotdeauna planta verde, nu uscată! Avantajul este că limba cerbului rămâne verde tot anul. De reținut ceva foarte important: limba cerbului are concentrația maximă de substanțe benefice în lunile de vară.

*Limba cerbului, efecte terapeutice

Frunzele de limba cerbului conțin enzime, tanin și vitamine, grație cărora planta are efecte astringente și diuretice. Bolile pulmonare pot fi mai ușor de vindecat dacă se bea constant infuzie de limba cerbului. Calmează tusea, degajează căile respiratorii. Infuzia din frunze proaspete se folosește cu succes și în combaterea diareii și a febrei. Studii recente au dovedit că favorizează evacuarea bilei în duoden. De aceea, ceaiul este recomandat în obstrucțiile vezicii biliare.

Ceaiul din frunze este indicat și în boli de rinichi. Pentru eliminarea pietrelor de la fiere, fără operație și medicamente, se toacă mărunt frunzele de limba cerbului și se pun împreună cu coji de portocala într-un tifon curat, care se leagă. Acest pachet se pune într-un vas și se toarnă apa fiartă. Se acoperă și se lasă la infuzat 5-7 minute, apoi se scoate tifonul cu plante și se bea călduț, cu înghițituri mici. Se bea ceaiul timp de 2-3 luni, dimineața și seara. Frunzele fierte în lapte sau apă se administrează în tuberculoză și boli ale splinei. Rizomul fiert în rachiu e bun contra herniei.

Extern, infuzia proaspăt preparată din limba-cerbului ajută la grăbirea vindecării rănilor, face un păr frumos și îndepărtează seboreea. Rizomii au proprietăți diuretice, astringente și antiimflamatorii. Se spune că ajută în cazul arsurilor ușoare. Rizomul mărunțit se leagă la răni, furuncule, erizipel, dureri de urechi.

Cele mai multe principii active din limba cerbului se pierd prin uscare, de aceea este indicat să fie folosită doar proaspătă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU