Farmacia din natură: spânzul

* Virtuțile tămăduitoare, consemnate în lucrările lui Hipocrate
*Antireumatic puternic, având efect antiinflamator și calmant
*Plantă madicinală foarte valoroasă, dar și foarte toxică!
Spânzul este un antireumatic puternic, având efect antiinflamator și calmant chiar și în doze mici. Virtuțile tămăduitoare ale spânzului sunt consemnate în lucrările lui Hipocrate, părintele medicinei, care considera că planta are capacitatea de să redea vigoarea organismului și să înlăture bolile grave. Și cercetătorii contemporani i-au studiat potențialul, demonstrând că extractele din spânz întăresc imunitatea și favorizează refacerea unor ţesuturi distruse de boli degenerative. Atenție mare! Pe cât de valoroasă e planta în terapia cancerelor, pe atât de toxică devine dacă tratamentul este urmat după ureche!
Spânzul este o plantă despre care se vorbeşte tot mai mult în ultimul timp şi pe care specialiştii o văd ca un leac minune contra cancerului. Extrem de apreciat, dar și controversat, fiind insuficient studiat, spânzul este o plantă care are potenţialul de a salva milioane de vieţi!
Deoarece spânzul este şi o plantă cu aspect decorativ, ea a devenit de mulţi ani și o plantă de grădină. Dar care poate fi crescută și în casă.
*Otrava care vindecă
Floarea mare și verde-purpurie a spânzului apare spre final de iarnă și început de primăvară, cu mult înainte să i se ițească primele frunze. Culoarea petalelor variază în funcție de specie, unele fiind albe sau de un roșu-violaceu închis. Plantei îi plac locurile umbroase și umede, dezvoltându-se frumos și amplu la margine de pădure, în zonele unde copacii sunt rari. Cea mai mare concentrație de specii din genul spânzului se află în Balcani și Carpați.
În fitoterapie, sunt folosite mai ales rădăcinile, cu efect de medicament puternic, eficient în numeroase boli, de la reumatism şi dureri de cap la tumori benigne şi cancer. Paradoxal, pe cât de mult bine face, pe atât de toxică e această plantă. Specialiștii spun că o doză de 5 rameg poate să ucidă, însă a cincea parte dintr-un gram salvează vieţi. Simptomele intoxicaţiei cu spânz sunt vomă puternică, iritaţii ale mucoaselor cu sângerare, ritm cardiac încetinit şi aritmii, paralizia respiraţiei, tremur muscular, comă.
Potențialul spânzului nu mai este o necunoscută, planta fiind tot mai folosită în terapiile alternative contra cancerului, sub rezerva că este periculos, iar dozarea trebuie făcută doar de medicul specialist.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU