Farmacia din natură: grepfruitul

Nu toată lumea apreciază aroma şi gustul lui amărui, deşi substanţele amare sunt un tonic şi un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Calităţile sale nutritive şi terapeutice nu încetează să uimească oamenii de ştiinţă, făcând obiectul a zeci de studii şi chiar al unor controverse academice. De ce creează grepfruitul atâta vâlvă? Pentru că are în com¬poziţia sa nişte substanţe prea puţin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism. Zeaxantina ţine departe bolile oculare şi car¬diace, în timp ce naringenina blochează dez¬voltarea cancerului, iar spermidina ne men¬ţine tinereţea ţesuturilor şi ne măreşte spe¬ranţa de viaţă. În plus, grepfruitul blochează acţiunea a vreo 30 de medicamente chimice, motiv pentru care i-a exasperat pe conducătorii marilor companii farmaceutice, care l-au botezat „încurcă lume”. Ei ignoră faptul că acest „încurcă lume” poate fi foarte util după tratamentele cu medicamente, fiind un fantastic mijloc de detoxifiere a organismului. Grepfruitul conține 90% din apă, doar un pic de potasiu şi vreo patru vitamine. În rest, mai conţine doar mici cantităţi din vita¬minele B1 şi B5 şi cantităţi infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E etc. Pentru a fi eficient, grepfruitul nu e bine să fie consumat cu zahăr sau alţi îndulcitori, care i-ar diminua efectele benefice asupra pancreasului, tubului digestiv, metabolismului. Grepfruitul şi obezitatea Dacă în cantităţi mici grepfruitul este un excelent stimulent al apetitului alimentar şi al digestiei, administrat în doze mari, acest fruct se comportă ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mâncare. Consumat înainte de masă, el reglea¬ză între altele secreţia de sucuri digestive şi in¬fluenţează senzaţia de foame, inhibând-o. Adău¬gaţi la aceasta faptul că grepfruitul are o valoare calorică infimă, că reglează glicemia şi detoxifică tubul digestiv şi veţi obţine o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, grepfruitul stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conţine, prelungeşte senzaţia de saţietate după ce am mâncat. Daca doriţi să slăbiţi, aşadar, ţineţi cura cu grepfruit. Încercaţi o cură de trei săptă¬mâni, timp în care veţi consuma măcar câte două grepfruituri înaintea oricărei mese, oricât de mici. Grepfruitul şi bolile de rinichi Un pahar de suc de grepfruit pe zi previne formarea sau refacerea pietre¬lor la rinichi. Pentru că oxalaţii şi uraţii sunt dizolvaţi, efectiv, de către acidul citric şi alte sub¬stanţe conţinute în grepfruit, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi. Ca atare, atât persoanelor care vor să pre¬vină această afecţiune, cât şi celor care au eliminat, pe cale naturală sau chirurgicală, calculi renali, le este recomandat să consume zilnic o jumătate de litru sau un litru de suc de grepfruit, portocale sau combinaţii ale celor două, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. Persoanele care se confruntă frecvent cu infecţii reno-urinare ar trebui să ţină această cură cu suc de grepfruit sau portocală, care stimulează pu¬ternic diureza şi alcalinizează urina, ajutând la o acţiune mai eficientă a remediilor naturale antiin-fecţioase. De reţinut, însă, că grepfruitul nu se admi¬nistrează simultan cu antibioticele de sinteză, a căror acţiune o inhibă.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU