Farmacia din natură: fructe și legume pentru ochi sănătoși

Pentru a avea ochi cât mai sănătoși, esențial este să-i protejam. Trebuie să mergem regulat la control, să ne protejăm cu ochelari de soare în zilele de vară, să verificăm periodic nivelul glicemiei și să fim atenți la alimentele consumate zilnic. O dietă echilibrată, bogată în anumite fructe și legume, ne poate ajuta să ne menținem ochii sănătoși, evitând tratamentele medicamentoase și întârziind neplăcerile aduse de înaintarea în vârstă. Morcovi, spanac, portocale, migdale sunt doar câteva opțiuni pentru a avea ochi sănătoși. Chiar dacă fructele și legumele nu pot vindeca miraculos afecțiunile oculare, ne pot ajuta să le limitam efectele, chiar să le întârziem apariția. Legume-medicament Morcovii conțin betacaroten, cantități mari de vitamina A și un gust delicious. Pot fi consumați sub formă de suc, în salate sau pur și simplu cruzi, ca gustare. Morcovii sunt de cele mai multe ori prima alegere la care ne gandim când vrem să avem grijă de ochii noștri și prin alimentație. De aceea trebuie să-I includem cât mai des în meniu dacă vrem să beneficiem de avantajele lor. Morcovii mențin sănătatea retinei, ajută la prevenirea infecțiilor și chiar a cataractei sau altor boli grave de ochi. Dacă nu va plac morcovii cruzi puteți prepara din ei un suc proaspăt. Spanacul îl puteți include în salată sau sub formă de smoothie, alături de alte legume. Datorită nivelului mare de luteină și zeaxantina va ajută să reduceți drastic riscul de instalare a cataractei, menține sănătatea generală a globului ocular și chiar în cazul persoanelor cu o acuitate vizuală ridicată s-a constatat că duce la îmbunătățirea acesteia. Vitaminele A, C și E sunt avantaje aduse organismului de spanac. Fructe-medicament Portocalele conțin cantităţi mari de vitamina C, esențială pentru sănătatea vederii. O gustare zilnică ce include fructe nu este doar gustoasă, dar ajuta și vasele de sânge din ochi, previn instalarea cataractei și a altor simptome generate vârsta înaintată. de inaintarea in varsta. Ca suc în amestec cu alte fructe si legume, după gust și inspiratie, portocalele, mandarinele, clementinele și alte citrice vă ajută sa vă veți bucura mai mult timp de o vedere bună și tânără. Afinele sunt fructele de pădure foarte populare mai ales în ultima vreme, cu un gust aparte sunt pe placul tuturor. Afinele se găsesc în dulcețuri, sub formă de suc, crude, fiind o gustare și un desert natural, care ne încarcă de fiecare dată de energie și vitalitate. Mai mult decât atât, un consum regulat de afine proaspete sau congelate face ca circulația sângelui la nivelul vaselor capilare ale ochilor să fie mai bună. Așa că vom vedea mai clar și ochiul se va adapta mai ușor la schimbările de intensitate a luminii. Migdalele crude si nu prajite (altfel vor fi lipsite de o bună parte din calitățile lor) sunt o alternativă sănătoasă la gustari procesate, dulciuri cu zahăr rafinat sau grasimi, dar și un aliat esențial mai ales dacă avem deja probleme cu vederea. Putem să le mâncăm pur și simplu, sp pentru că au multa vitamina E (la fel ca și alunele sau nucile) care ajută la prevenire degenerescentei maculare, iar cantitatea recomandată zilnic este de aproximativ 15 mg. Simple sau puse în salate și iaurturi, migdalele crude sunt sățioase (au multe calorii) și cu siguranță o alegere delicioasă.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU