FARMACIA DIN NATURĂ: CURMALE

Frunctele care ajută digestia, inima şi creierul

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Curmalele sunt fructele palmierului cunoscut sub numele de curmal sau finic. Mai este cunoscut și sub numele de „regele oazelor”, arabii deșertului le consideră drept „sursă a vieții”. În plus, curmalul oferă și fibre textile pentru confecționarea hainelor și funiilor. Curmalele conţin un procent ridicat de zaharuri naturale, glucoză şi fructoză, exact ceea ce are nevoie organismul pentru energie. Ele sunt o sursă importantă de minerale: fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc; de fibre şi de vitamine: vitamina A, complexul B, vitamina K. Toate acestea menţin energia la un nivel optim şi înlătură stările de oboseală. Îmbunătăţesc digestia, reduc riscul de cancer la colon Curmalele ajută să avem o digestie bună şi asigură funcţionarea optimă a intestinului, împiedicând înmulţirea bacteriilor dăunătoare. Cei care consumă frecvent curmale prezintă un risc minor de îmbolnăvire a colonului, deoarece aceste fructe cresc nivelul bacteriilor bune din organism şi opresc creşterea celulelor care duc la cancerul de colon. Curmalele oferă organismului fibrele necesare pentru funcţionarea optimă a organismului. Ele funcţionează ca un laxativ natural, iar introducerea lor în alimentaţia zilnică tratează tulburările intestinale şi restabilesc nivelul florei intestinale. Stimulează activitatea cerebrală Datorită aportului ridicat de vitamina B6, curmalele îmbunătăţesc activitatea cerebrală, ceea ce duce la o putere de concentrare mai mare şi la o memorie mai bună. De asemenea, ele ajută corpul să secrete serotonină, substanţă responsabilă pentru starea ta de bine. Cu un conţinut ridicat de potasiu, curmalele favorizează reglarea tensiunii arteriale, hipertensiunea fiind un factor important de risc pentru apariţia accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctelor. Datorită aportului ridicat de fibre, curmalele au proprietatea de a normaliza nivelul colesterolului, contribuind astfel la păstrarea vaselor de sânge curate. Atenţie! Acest fruct nu este recomandat diabeticilor, din cauza conţinutului ridicat de glucide. Curmalele pot fi considerate suplimente alimentare pentru femeile însărcinate, datorită vitaminelor din componenţa lor. Acestea ajută femeile să aibă o naştere uşoară, atenuează o posibilă depresie, care poate să apară după naştere şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern. Astfel, cel mic o să fie ferit de mai multe boli şi se va dezvolta armonios.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU