Farmacia din natură: coada șoricelului

*Regulator hormonal, regenerator hepatic, imuno-stimulator, agent antiinfecțios
*Îmbunătățesc secrețiile biliare și împiedică distrugerea celulelor ficatului

Coada șoricelului este o plantă medicinală foarte utilizată în medicina naturistă. Este una dintre „buruienile” tămăduitoare care se întâlnesc pe marginea drumurilor, în poieni, pe marginea bălților, în grădini sau în livezi. Coada soricelului crește spontan, dar și cultivată pentru părțile aeriene folosite în terapiile naturiste, dar și pentru proprietățile melifere.
Coada soricelului este o plantă ierboasă anuală. Are tulpina subțire, acoperită cu peri fini. Frunzele de culoare verde închis sunt înguste și cresc asemeni penelor înaripate. Florile sunt mărunte, au culoare alb sau roz pal și cresc în inflorescențe la capătul superior al tulpinilor.
Coada șoricelului a fost utilizată de razboinicii greci pentru tratarea rănilor și infecțiilor survenite în bătălii. În Evul Mediu, coda șoricelului era  condiderată o planta femeilor, utilizată pentru tratarea infertilității și a bolilor femininte. Era folosită și pentru tratarea afecțiuni ale oaselor, reumatoidale, spasme intestinale, balonările și problemele digestive.

*Conținut și efecte terapeutice

Coada șoricelului poate fi întrebuințată intern și extern sub forme de suc, infuzie, decoct, tinctura, cataplasmă. În scop terapeutic sunt utilizate părțile aeriene care trebuie recoltate când florile sunt bine deschise, în lunile iunie-septembrie. Specialiștii recomandă recoltarea plantelor în zilele însorite, după ce s-a ridicat roua de dimineață.
Coada șoricelului acționează ca regulator hormonal, regenerator hepatic, imuno-stimulator, agent antiinfectios. Preparatele de coada șoricelului consumate cu regularitate îmbunătățesc secrețiile biliare și împiedică distrugerea celulelor ficatului. Ameliorează funcțiile acestuia și îl protejază împotriva agenților agresivi: alcool, medicamente, grasimi. Uleiurile volatile îmbunătățesc activitatea colecistului. Au efecte antiinflamatoare și antispastice asupra acestui organ. Favorizează evacuarea bilei și digestia. Preparatele cu coada șoricelului sunt indicate în tratarea afecțiunilor survenite din pricina meselor copioase, cu alimente grase.

*Îmbunătățesc digestia, crește rezistența la infecții 

Preparatele de coada șoricelului amplifică secrețiile gastrice și îmbunătățesc funcțiile stomacale. Bolurile alimentare sunt mai rapid transformate în substanțele nutritive necesare organismului. Coada șoricelului ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile sezoniere. Studiile recente au demonstrat că substanțele chimice din compoziția cozii șoricelului au proprietatea de a modifica rezistența membranei celulare, astfel că agenții patogeni nu mai pot afecta organismul.
 Odată ce este ameliorată digestia, toxinele sunt mai ușor și mai rapid eliminate din organism, fapt ce împiedică dezvoltarea acneei. Acțiunea asupra glandelor hormonale este benefică, organismul detoxifiat împiedică formarea infecțiilor cutanate.
Preparatele din coada șoricelului atenuează durerile mensturale si menstruațiile abundente. Are acțiune antispastică și hemostatică, fapt foarte apreciat de femeile care suferă de dereglări de ciclu menstrual, sângerări abundente și crampe puternice pe durata menstruației. Spălăturile vaginale făcute cu infuzie de coada șoricelului împiedică dezvoltarea infecțiilor cu Candida Albicans. Preparatele de coada șoricelului sporesc fertilitatea feminină.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU