Farmacia din natură: cicoarea

*Proprietăți excelente asupra sănătății
*Bun aliat al curelor de slabire
*Previne diabetul, scade colesterolul rău

Cicoarea crește în flora spontană, dar poate fi și cultivată pentru frunzele și rădăcinile bogate în principii amare, uleiuri volatile și complexul de elemente chimice cu proprietăți excelente asupra sănătății.
Cicoarea are rădăcina pivotantă groasă, însoțită de un mic rizom. Tulpina este ramificată și atinge înalțimea de 40-50 cm. Frunzele de la bază sunt pețiolate, aspre și păroase pe fața inferioară, în partea superioară cu margini dințate. Florile sunt albastre, perioada de înflorire este iulie-septembrie. Recoltarea frunzelor se face vara, la înflorire, iar a rădăcinilor toamna până la căderea primelor brume. Frunzele și rădăcinile recoltate trebuie trimise rapid către centrele de procesare.
În cutlruă, cicoarea preferă solurile ușoare, nisipoase, permeabile, bine curățate de resturile vegetale. Cultura se poate înființa primavara devreme. Ca plante premergătoare sunt recomandate cerealele păioase.

*Proprietăți și beneficii terapeutice

Frunzele de cicoare sunt bogate în cicorină, inulină, arginină, colină, acid cicoric, levuloza, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) și vitamine (A, B, C, E și K).  Rădăcina este bogată în substanțe, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil și lactone sesquiterpenice amare. Aceste substanțe oferă proprietăți diuretice, laxative,  hipoglicemiante, eupeptice-amare, colagoge, antitirodiane și depurative.
Cicoarea este un bun aliat al curelor de slabire, inulina fiind substanța care intensifică metabolismul și arederile celulare, fortifică organismul și îl ajută să topească mai rapid celulele adipoase. Principiile amare și inulina sunt doi aliați de baza în lupta cu surplusul de kilograme. Ceaiul și cafeaua de cicoare nu trebuie să lipsească din dietele de slabit.  Inulina este responsabilă de protecția organismului împotriva acumulării de grăsime.
Preparatele terapeutice de cicoare stimulează și îmbunătățesc tranzitul intestinal. Substanțele chimice din cicoare favorizează secreția de sucuri gastrice, astfel că procesul de digestie se desfășoară fără efort pentru organism.
Cicoarea previne diabetul și ajută la scăderea colesterolul rău. Rezervele mari de calciu, magneziu și fier ajută la reglarea glicemiei din sange. Planta are un conținut ridicat de minerale și vitamine, care sunt ușor absorbite de organism.
Ceaiul de cicoare este eficient în tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Pentru că nu lasă să se depună colesterol rău pe vasele sangvine, ceaiul de cicoare menține sănătatea sistemului circulator.

*Curele cu cicoare sunt pansament pentru ficat!

Continutul ridicat de antioxidanți din cicoare ajută la eliminarea rapidă a toxinelor de la nivelul ficatului și a bilei. Planta proaspată și preparatele cu cicoare ajută la regenerarea celulelor hepatice. Antioxidanții si principiile amare din cicoare sunt eficiente în curele de detoxifiere, intensificând eliminarea toxinelor din organism și funcțiile digestive. Cicoarea actionează ca detoxifiant vegetal al tuturor organelor (ficat, intestine, rinichi) și actioneaza ca tonic natural.
Cicoarea a fost utilizată de mii de ani pentru tratarea inflamațiilor articulare, cea mai frecventă afecțiune ameliorată este oseoartrita. Compresele și cataplasemele cu cicoare sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor pielii: acnee,  furunculoza, plăgi deschise.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU