Farmacia din natură: ceapa verde

*Plantă energetică și terapeutică, depozit de substanțe vitale
*Proprietăți mult mai intense decât cele ale cepei mature!
Pe tarabele din piețe, alături de alte bunătăți vegetale, găsim acum, din belșug, ceapă verde. În afară de faptul că dă salatelor un gust deosebit, ceapa verde este și un medicament de excepție, folosit, fără întrerupere, de mii de ani. Deși au trecut de atunci peste două milenii, interesul pentru leguma pișcăcioasă și aromată nu a scăzut. În medicina populară a tuturor popoarelor europene se spunea pe atuci, se spune și acum că ceapa ne dă viață lungă. Fără îndoială, proprietățile reîntineritoare, purificatoare și stimulente ale proceselor de regenerare cele mai puternice le are ceapa verde.
Până de curând, hrana de bază a țăranului aflat la muncile câmpului erau mămăligă și ceapă verde începând de primăvara devreme și până la mijlocul verii. Ceapa verde poate fi consumată cu orice alt aliment, de la supe și ciorbe, până la brânzeturi sau pește. Așa că se cuvine să aflam mai multe despre compoziția cepei, în faza sa de „copilărie”.
*Conținut și efecte terapeutice
Ceapa verde poate fi considerată un depozit de substanțe vitale, conținând cantități însemnate de vitamina C, vitamina B6, potasiu, calciu. În afară acestor nutrienți clasici, această delicatesă vegetală mai conține câțiva compuși cu efecte terapeutice foarte importante.
Ceapa verde are o mare valoare alimentară, fiind o plantă energetică și terapeutică. Este binecunoscut efectul antibacterial și antifungic determinat de substanțele volatile cu conținut de sulf, numite “fitoncide”. Alicina este substanța care dă cepei mirosul specific, dar are și un efect antibiotic și antiviral foarte puternic. Este și un protector pentru plămâni și căile respiratorii medii, pe care le ferește de infecții și de boli tumorale. Qercitina este un antioxidant puternic cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Clorofila curăță organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substantele nocive din aer, din apă sau din ambalajul hranei noastre.
Datorită compoziției sale chimice atât de complexe, ceapa verde are anumite proprietăți terapeutice mult mai intense decât cele ale cepei mature albă sau roșie. O cură de ceapă verde, prelungita până în vară, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU