Farmacia din natură: cafeaua

Ceașca zilnică cu elixirul de sănătate, sursa de placere și energie

Despre băutura cu aromă fină, care ne trezeşte simţurile în zori de zi se poate spune că este una dintre puţinele licori care a cucerit tot mapamodul. Deşi pentru mulţi dintre noi băutul cafelei face parte din rutina zilnică, curiozitatea ne împinge de multe ori să ne întrebăm cum reuşeşte această băutură magică să ne umple de energie şi cum acţionează ea asupra organismului. Cafeaua este o adevărată minune pentru sănătate. Consumul regulat al acesteia ne scapă de mai multe boli extrem de grave. Ceașca zilnică de cafea poate fi un elixir de sănătate si nu doar o sursă de placere și energie. Consumul moderat de cafea aduce beneficii organismului, deoarece este o băutură bună pentru digestie, precum şi pentru funcţionarea creierului. Sigur, gustul său este potenţat dacă adăugăm puţin zahăr şi ceva frişcă, însă trebuie să stiţi că adevăratele beneficii provin din cafeaua neagră și pură. De-a lungul timpului, consumatorii i-au găsit cafelei utilități dintre cele mai diverse, de la variații infinite de băuturi pe bază de cafea, esențe, preparate gastronomice, până la preparate și tratamente cosmetice, medicamente și remedii naturale și obiecte decorative. Responsabili de efectele „miraculoase” Responsabili de efectele „miraculoase” ale cafelei sunt cofeina și numeroșii compuși cu proprietăți antioxidante pe care îi conține. Antioxidanții sunt compuși ce au capacitatea de a contracara efectele radicalilor liberi din organism, responsabili de o serie de efecte nocive asupra stării de sănătate, implicați inclusiv în apariția cancerelor. Cafeaua constituie cea mai bogată sursă de antioxidanți din dietă, prin comparație cu alte surse alimentare, precum: cacao, diferite ceaiuri, vinul roșu și chiar fructele și legumele proaspete. Cafeaua conține aproximativ 1000 de antioxidanți sub formă de polifenoli (de patru ori mai mulți decât ceaiul verde), care pot fi regăsiți și în varianta decofeinizată. Cofeina este un alcaloid natural ce stimulează sistemul nervos central, crescând vigilența, atenția și concentrarea. Un alt efect demonstat al cofeinei este creșterea ratei metabolice (consumul energetic) de scurtă durată după ingestie. Consumul excesiv poate determina stări de anxietate, hiperactivitate, nervozitate și tulburări de somn, cu variații individuale. În funcție de constituția noastră genetică, se pare că putem fi mai mult sau mai puțin sensibili la efectele cofeinei. Cafeaua și boala cardiovasculară Nu au fost găsite asocieri între consumul cronic de cafea și apariția aritmiilor cardiace sau a fibrilației atriale. Mai mult, se pare că un consum moderat de cafea ar avea un efect protector asupra apariției insuficienței cardiace și ar reduce riscul apariției bolii coronariene, în special la femei. Diferențele între efectele consumului de cofeină și cel de cafea asupra valorilor tensionale sunt puse pe seama celorlalți compuși din cafea, contracarând efectul cofeinei, dar și a capacității individuale de a metaboliza cofeina. Un consum moderat zilnic de cafea de-a lungul vieții are capacitatea de a încetini declinul cognitiv fiziologic legat de vârstă, mai ales la femei și, în particular, la octogenare. De asemenea, consumul unor cantități moderate de cafea pare a fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta bolile Alzheimer și Parkinson. Acest efect este pus pe seama conținutului ridicat de cofeină și antioxidanți, cu efecte benefice asupra sistemului vascular cerebral.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU