Farmacia din natură: busuiocul

*Cea mai cunoscută plată aromatică și medicinală
*Are efect revigorant asupra fizicului și psihicului
*Un veritabil afrodisiac vegetal natural
Busuiocul este una dintre cele mai cunoscute plante aromatice și medicinale. Numit și planta regilor, busuiocul s-a remarcat datorită proprietăților terapeutice, gustului intens și plăcut. Se spune ca busuiocul are puterea de a alunga duhurile rele, a curăța și atrage protecția lui Dumnezeu asupra casei și a oamenilor din ea. Busuiocul are efect revigorant asupra fizicului și psihicului, dar și capacitatea de a stimula și mări pofta sexuala la femei și bărbați.
În scop teraputic și aromatic sunt utilizate frunzele, semintele și tulpinile. Frunzele busuiocului sunt puternic aromate, cu gust dulce foarte plăcut, având cantități ridicate de ulei esențial, iar semințele au în compoziție și mucilagii. Pentru a beneficia de gustul dulce, intens și aromat al busuiocului se recomandă a fi utilizat în stare proaspată.
Busuiocul este vedeta în bucătăriile internaționale, preparatele sunt mai savuroase din pricina acestui ingredient. A devenit popular rapid și este aromatizantul principal în preparatele din întreaga lume. Cel mai faimos este sosul „pesto alla genovese”, folosit la condimentarea pastelor.
Busuiocul uscat este nelipsit în slujbele religioase, fiind factorul care întregește tainele religioase și, împreună cu crucea de argint, completează ritualurile specifice.
*Efecte curative și beneficii pentru sănătate
Frunzele de busuioc acționează ca un tonic asupra celulelor nervoase și îmbunătățesc memoria. Uleiurile esențiale sunt rapid absorbite de toate celulele organismului, iar efectele sunt vizibile în special când este consumat constant. Busuiocul ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și ajută la expectorarea acestora.Tincturile din busuioc și ceaiurile sunt eficiente în astfel de cazuri. Preparatele cu busuioc sunt eficiente și în tratarea simptomelor de astm bronșic și bronșită cronică. Uleiurile esențiale din compoziția acestei plante regale acționează ca antiinflamator vegetal, de aceea preparatele cu busuioc sunt eficiente în calmarea durerilor de gât. Afecțiunile respiratorii sunt calmate cu ajutorul preparatelor din busuioc. Decoctul din frunze de busuioc face minuni asupra aparatului respirator. Combinat cu răgăcina din ghimbir și mierea de albine, preparatul devine panaceu, ușor de consumat. Terapeuții recomandă amestecul din frunze concentrate de busuioc cu miere de albine. Preparatul consumat pentru 4-6 luni are efect tonifiant și depurativ asupra rinichilor. Pietrele existente își micșorează dimensiunea și sunt eliminate natural, prin tractul urinar.
Busuiocul reduce nivelul colesterolului din sange. Preparatele cu busuioc ajută la vitaminizarea vaselor sangvine, astfel că organimul capătă forța necesară pentru a lupta împotriva colesterolului rău.
Uleiurile oferă protecție împotriva bacteriilor, împiedică înmulțirea germenilor situați la nivelul tubului digestive al aparatului excretor. Aroma uleiului esențial și a frunzelor de busuioc sunt cunoscute ca fiind  un bun agent anti-stres, ajutând la relaxare musculară și nervoasă, dar și la purificarea sângelui.
Fiind un veritabil afrodisiac vegetal natural, curele cu busuioc ajută la îmbunătățirea funcțiilor sexuale. Stimulează relaxarea organismului și ajută la creșterea virilității, acționeaza asupra centrilor nervoși și favorizează îmbunăiățirea funcțiior sexuale.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU