Farmacia din grădină: loboda

*Aliment și medicament

Loboda este un aliment extraordinar de primăvara, având proprietăți detoxifiante și antioxidante excepționale. Se găsește aproape pe toata continentele și colțurile lumii, însă nicăieri nu este mai cunoscută și mai folosită decât pe meleagurile europene. Aici, loboda este alimentul celebru al primăverii și al verii, cunoscută și sub denumirea de spanac franțuzesc sau spanac nemțesc de munte. Descoperiți beneficiile extraordinare ale lobodei, dar și proprietățile ei detoxifiante și antioxidante!

*Beneficiile consumului de lobodă

Se spune că și beduinii obișnuiau să consume această plantă crudă sau gătită, circulând în rândul lor chiar și o zicală: „Dacă nu ar fi fost loboda, beduinii ar suferi de răni“… Aceștia au observat beneficiile acestei plante, consumând-o frecvent era echivalent cu a ține departe bolile de piele…

Având o compoziție asemănătoare spanacului, loboda are proprietăți remineralizante și revitaminizante. Regăsim în compoziția ei cantități semnificative de vitamina K, care ajută la fixarea calciului, dar și la întărirea vaselor de sânge. Prin urmare, loboda împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul atacurilor cerebrale.

Loboda conține de 3 ori mai multă vitamina C decât spanacul și de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâile. Vitamina C este un antioxidant puternic ce încetinește procesul de îmbătrânire, favorizează procesul de regenerare celulară și întărește sistemul imunitar al organismului. Chiar dacă este mai puțin consumată decât ruda sa, spanacul, loboda conține mai multă provitamina A decât acesta.

Loboda conține și mult fier, calciu, vitamina B2, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidrați, dar și antocianina, substanța răspunzătoare de culoarea roșiatic-purpurie a frunzelor de lobodă. Antocianina este un antioxidant puternic ce are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, reducând riscul apariției cancerului.

Loboda poate fi consumata în supe și gătită, însă ideal este a fi consumată crudă, în salate, pentru a beneficia integral de toate vitaminele și proprietățile sale nutritive. Bucurându-se de proprietăți diuretice, loboda are rolul de a curăța sângele și a elimina toxinele din organism, având totodată un ușor efect laxativ. De aceea, este recomandată a fi consumată crudă în dietele de detoxifiere și, datorită proprietăților sale mineralizante și vitaminizante, și în tratarea asteniei de primăvară.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU