FARMACIA DIN FARFURIE: ALIMENTE CU OMEGA 3

Se regăsesc în alimente, nu pot fi produşi de organism

Ajută la menţinerea energiei şi a forţei creierului

Cunoscută din timpuri străvechi peMedicii nutriţionişti au ajuns la concluzia că acizii graşi Omega 3, care se regăsesc în alimente şi nu pot fi produşi de organism, aduc numeroase beneficii organismului. Alimente care conţin Omega 3 şi ajută la menţinerea energiei şi a forţei creierului. Beneficiile esenţial constau în asigurarea unei memorii mai bune şi a unei stări optime de sănătate a creierului. Cu un puternic impact asupra sistemului cardiovascular, Omega 3 fluidizează sângele şi acţionează pozitiv asupra presiunii arteriale. Ajută la prevenirea complicaţiilor cardiovasculare, menţinerea echilibrului emoţional şi creşterea puterii de concentrare. Alimente care conţin Omega 3 Alimentele care conţin Omega 3 contribuie la menţinerea structurii normale a membranei celulare (creier şi celulele retinei) şi ajută la menţinerea energiei şi a forţei mintale. Somonul este una dintre cele mai bogate surse de Omega-3. Beneficiile esenţiale ale uleiului de peşte sunt asigurarea unei memorii mai bune şi a unei stări bune de sănătate generala a creierului. Avocado şi măslinele conţin grăsimi mononesaturate bogate în acizi graşi Omega 3. Fructele de avocado sunt, de asemenea, bogate în fibre şi potasiu. Într-un singur fruct de avocado se găsesc vitaminele B6, C, E si K, betacaroten, luteină, seleniu, potasiu, glutation şi acizi graşi Omega 3. Uleiul de in contribuie la scăderea colesterolului, stimulează imunitatea organismului şi reglează nivelul zahărului din sânge. Este benefic pentru dezvoltarea sistemului nervos, a creierului şi a sistemului imunitar. Reprezintă un puternic adjuvant împotriva bolilor cardio-vasculare şi inhibă factorii generatori ai inflamaţiei în organism. Se recomandă câte două linguriţe pe zi. Seminţele de chia sunt o sursă importantă de grăsimi benefice, fibre, proteine şi vitamine. Considerate un super-aliment, seminţele de chia ajută la îmbunătăţirea digestiei, întăresc sistemul osos şi scad nivelul colesterolului din sânge, contribuind la menţinerea sănătăţii inimii. Bogate în grăsimi „bune”, nucile aduc un aport, pe lângă cel de Omega 3, de fibre, vitamine şi minerale care menţin sănătos aparatul cardiovascular şi pe cel digestiv. Patru nuci întregi asigură integral necesarul de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Nu toate legumele sunt bogate în Omega 3, însă sunt unele, precum spanacul, broccoli, conopida sau dovleacul, care conţin acizi graşi esenţiali.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU