Farmacia din farfurie: alimente bune la ficat

Nu sunt recomandate cele procesate, prăjite și bogate în zaharuri!

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale funcţii este de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult, ficatul are şi un rol important în detoxifiere, curăţarea sângelui de toxine, metale grele, viruşi, paraziţi. Dacă vrei să-ţi păstrezi ficatul sănătos, evită alimentele grase şi nu consuma mai mult de un pahar de vin pe zi! Deşi se poate regenera rapid, o alimentaţie necorespunzătoare sau anumite excese dăunează funcţionării ficatului în parametrii normali. Pentru un ficat sănătos este bine să evităm consumul de alcool, tutun și cofeină în exces. Alimente pentru un ficat sănătos Dacă alimentele procesate, prăjite și bogate în zaharuri sunt dăunătoare ficatului, exista și alimente benefice care îi stimulează activitatea, ajutâdu-l să detoxifice organismul. Consumul de usturoi are abilitatea de a determina ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele din organism. Totodată, usturoiul contine cantități semnificative de alicină și seleniu, doi compuși naturali care curață ficatul de toxine. Turmericul este condimentul preferat al ficatului, care ajută la eliminarea toxinelor, stimulând funcționarea enzimelor care se ocupă cu acest lucru. Adaugă turmeric în preparatele pe care le consumi și vei ajuta ficatul să funcționeze asa cum trebuie. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți benefici pentru ficat. Atenție mare la extractul de ceai verde, care nu este deloc benefic pentru persoanele care suferă de afectiuni hepatice, solicitând foarte tare ficatul. Alege întotdeauna să consumi ceai verde, nu extract de ceai verde ori alte suplimente pe bază de ceai verde. Legume cu frunze verzi precum spanacul, cicoarea și varza Kale sunt aliați de preț în lupta cu afecțiunile hepatice. Acest tip de legume stimulează eliminarea toxinelor și neutralizează metalele grele, substanțele chimice și pesticidele. Avocado ajută organismul să producă un compus necesar pentru procesul de detoxifiere al ficatului. Merele ajut organismul să elimine toxinele, ușurând munca depusă de ficat. Grepfruitul susține buna funcționare a ficatului. În afecțiuni hepatice este recomandat a consumăm zilnic un pahar mic de suc proaspat de grepfruit. Alte alimente benefice pentru ficatul bolnav sunt sparanghelul, varza, varza de Bruxelles, nucile, lamâile, broccoli, conopida, meiul, quinoa

Tina CONDREA-ZĂPODEANU