Farmacia din copac: fructele

Merele, recomandate de medici și nutriționiști

Bananele, bune pentru digestive, o execlentă sursă de potasiu 8 Căpșunele
mențin sănătatea ochilor, reduce tensiunea arterială

În fiecare zi avem nevoie de tot mai multă energie și este bine să alegem fructele pentru un plus de vitalitate cotidiană. Ușoare, bune la gust, înlocuind cu succes gustările cu mult zahar și carbohidrați, fructele sunt alegerea perfectă și datorita varietății de gusturi și arome, iar fiecare va găsi acel fruct care să-ii fie pe plac. Unele se dovedesc surse de energie surprinzătoare. Bananele sunt una dintre alegerile preferate când vine vorba de fructe. Sunt delicioase, foarte bune pentru digestie și pentru echilibrul întregului organism, fiind o sursă excelentă de potasiu. Bananele se pot mânca pur și simplu, pot fi incluse în salate de fructe, rețete de smoothie, tarte, au relativ puține calorii și carbohidrati. Un mare avantaj este că o banană de dimensiuni medii ne asigură un adevarat „boost” de energie atunci când avem o zi obositoare în față. Poate fi un mic dejun rapid și usor sau o gustare după-amiaza. Merele sunt cele mai populare fructe pentru orice vârstă, recomandate de medici și nutriționiști. Merele, indiferent de soiul lor, au un gust bun, multe vitamine și nutrienți. Dacă vreți o doză serioasă de vitamina C trebuie să mâncați merele cu tot cu coajă. Ele ne oferă mai multă energie dacă le includem în meniul zilnic. Sunt bune și datorită nivelului ridicat de fibre, ajutând astfel la digestie. Și sucul de mere este bun dacă vreți să schimbați gustarea care tinde să devina o rutină, eventual îndulcit cu un pic de miere bio. Portocalele, dar și nectarinele sau lamâile, sunt recomandate nu doar în sezonul rece sau în convalescență, când avem atât de mare nevoie de vitaminele din pulpa fructului. Dar în orice zi, în special când ne simțim obosiți, stresati, lipsiti de chef si energie. Fie o portocală sau câteva mandarine, fie un ceai de fructe cu puțină lamâie, un pahar de suc proaspat îndulcit cu miere, variantele pentru citricele care ne plac cel mai mult sunt variate. Cantitatea mare de vitamina C ne ajută corpul să-și crească energia, iar oboseala cronică ar putea fi primul semn că avem nevoie de mai multe portocale în alimentație. Ananasul îl consumam în general conservat. În ultima vreme tot mai mulți aleg ananasul proaspăt, chiar dacă este puțin mai greu de curatat și servit, iar dacă ești obișnuit cu cel îndulcit s-ar putea să ți se pară la început un pic fad, mai ales dacă nu ai ales unul foarte copt. Ananasul are vitamina C, vitamina B1 si B6, minerale și puține calorii, însă marele avantaj pentru cei care duc o viață foarte activă este că un bol de bucati de ananas cu cereale sau iaurt (dacă nu preferați câteva felii simple) ne fac repede să ne simțim revigorați și plini de energie. Capșuni au mai multă vitamina C, proporțional chiar mai multa decât portocalele, ne ajută să menținem sănătatea ochilor și să reducem tensiunea arterială, sunt bune mai ales proaspete, consumate ca atare sau în salate de fructe. Căpșunii pot sa schimbe radical gustul unui bol cu iaurt simplu sau cu cereale integrale, se pot adapta unui număr impresionant de deserturi delicioase. Cei care sunt îndrăgostiți de gustul de capșună au observat cu siguranță că atunci când le mănânci des te simți mai relaxat, mai energic și parcă în timp ai mai multă energie decât în trecut. Și, potrivit nutriționiștilor, nu este o falsă impresie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU