Farmacia din bucătărie: cuișoarele

Tina-Cuișoare

Tina-Cuișoare

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Cuișoarele sunt un condiment frecvent utilizat peste tot în lume, fiind renumite pentru aroma și gustul deosebit. Pe scala ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor liberi), care este folosită pentru a evalua puterea antioxidantă a alimentelor, cuișoarele au cel mai mare scor.
Cuișoarele contin o cantitate mare dintr-un compus activ numit eugenol, care a făcut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicității produse de poluanții din mediu, dar și a cancerului tractului digestiv sau a inflamațiilor articulatiilor. Dincolo de capacitatea cuișoarelor de a preveni și de a lupta împotriva cancerului, ele aduc și alte beneficii de sănătate.

Reduc inflamațiile, ameliorează durerile dentare

Eugenolul, principalul component al cuișoarelor, este un ulei volatil cu proprietăți antiinflamatoare. S-a demonstrat că adăugarea extractului de cuișoare în dietă aduce beneficii semnificative, reducând simptomele inflamatorii. Cuișoarele conțin flavonoizi care contribuie și ei la proprietățile antiinflamatoare și antioxidante. Uleiul de cuișoare poate fi folosit în masaj pentru durerile musculare,  în cataplasme sau băi calde pentru artrită sau reumatism.
Eugenolul extras din cuișoare este folosit in stomatologie, având un ușor efect anestezic, reprezentând și  un agent antibacterian. Durerile de dinți și măsele pot fi ameliorate cu succes prin mestecarea unui cuișor de 3-4 ori pe zi.  În cazul copiilor mici care se confruntă cu erupții dentare, se recomandă masarea gingiilor cu pansament steril, înmuiat într-o soluție cu 10 picaturi de ulei de cuișoare la 100 ml apă caldă, având efecte analgezice.

Remediu pentru răceli și infecții respiratorii

Răceala și tusea pot fi tratate cu ajutorul cuișoarelor, putând preveni și gripa. Cuișoarele sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile din gât și luptă împotriva virusurilor si bacteriilor. O altă afecțiune care poate fi combătută cu ajutorul cuișoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie să trageți pe fiecare nară, cu ajutorul unui pai, pulbere din cuișoare.
Respirația urât mirositoare poate fi ameliorată cu ajutorul cuișoarelor, prin includerea lor ca și condimente în mâncăruri sau pur și simplu le puteți mesteca atunci când simțiți nevoia. Extractul de cuișoare este folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale sau în apele de gura.