Farmacia din bucătărie: cojile de cartofi

*Efectele terapeutice incredibile *Conținut ridicat de vitamine C, B1, B2, B3 sau B6

Cartoful este una dintre cele mai consumate legume, care conține vitamine precum B1, B2, B3 sau B6. Cantitatea de vitamina C conținută de cartofi este de patru ori mai mare decât cea din mere sau din pere.

Din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă parte a acestora este coaja, adică exact partea care de obicei se aruncă. Coaja cartofilor are culori de la brun până la roșu, galben sau chiar violet închis și conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuși fenolici cu efect de reglaj asupra activității cardiace.

Specialiștii au descoperit nu mai puțin de 60 de substanțe terapeutic active în coaja cartofilor.

*Sucul de cartofi scade presiunea arterială

Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arterială, previne puseurile de hipertensiune și are efecte benefice în tratarea gastritei și a ulcerului gastric. Sucul de cartof se obține din folosirea cartofului cu tot cu coajă după îndepărtarea pământului, a impurităților și a părților înverzite. Se poate folosi în combinație cu suc mere sau de morcov pentru un gust mai bun.

Decoctul de coji se obține prin fierberea acestora 10 minute. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, după filtrare, având efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile rămase se aplică, sub formă de cataplasmă caldă, pe articulațiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe rănile care se cicatrizează greu.

Pentru cataplasma cu coji de cartofi se poate folosi și coaja de culoare verde a cartofilor, care apare de obicei la tuberculii care au crescut la suprafața pământului. Cataplasma este folosită extern și are efect antiviral, antibacterian, combate ciupercile parazite și insectele.

*Aliment sănătos pentru organism

Cartofii au o reputație mai puțin bună din cauza faptului că sunt bogați în carbohidrați și săraci în proteine. Este cartoful un aliment sănătos pentru organism? Răspunsul depinde de modul de preparare al cartofilor. Fierți sau copți, cartofii nu au efecte nocive asupra sănătății, însă prăjiți pot fi dăunători.

Culoarea verde a cojii indică un nivel ridicat de toxicitate, motiv pentru care trebuie consumat imediat pentru a evita oxidarea. În alimentație, această parte verde a cartofului este foarte toxică, conținând așa numiții glico-alcaloizi, substanțe cu efecte nocive asupra sistemului nervos și endocrin al omului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU