Farmacia din bucătărie: cartoful

tina-cartof-de-leac-1*Leac excelent pentru probleme de sănătate

Nelipsit din bucătărie, cartoful nu este doar leguma pe care o folosim deseori la prepararea mâncărurilor, ci și un bun remediu oferit de farmacia verde a naturii. Cartoful conținute substanțe active importante: amidon, săruri minerale pe bază de calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu, protide, lipide, vitaminele B1, B2, B6, vitaminele A și C, acid folic, acid citric, acid malic. Toate acestea arată importanța de excepție a cartofului pentru alimentație, oferind, practic, o hrănire completă. Mai mult decât atât, cartoful este foarte ușor digerabil. Naturiștii recomandă consumul de cartofi celor care suferă de diabet, obezitate (cartofii nu îngrașă!), litiaze biliare, disfuncții intestinale, hepatite, dischinezii biliare, artrite. Decoctul de cartofi fierți în coajă are proprietăți alcalinizante și remineralizante.

Cartoful, dar și sucul obținut din el, ajută la neutralizarea acidității gastrice și este un excelent leac pentru multe alte probleme de sănătate. Leacurile din bătrâni, cum sunt și cele cu cartofi cruzi, sunt eficiente indiferent de anotimp. În multe combinații, cartofii ajuta la tratarea ulcerului, a migrenelor, dar și a leziunilor de la nivelul pielii.

*Cartoful de leac…

Sub formă de suc, cartofii sunt tratamentul ideal pentru persoanele care suferă de ulcer sau de aciditate gastrică. Sucul de cartofi nu numai că este hrănitor, ci păstrează toate proprietățile legumei. Sucul de cartofi calmează și cicatrizează mucoasele digestive, are efect antispastic și diuretic. Sucul de cartofi aduce beneficii în litiaza biliara, constipație, gută, artrită,

hipertensiune, detoxificare.

Te doare capul și nu te mai poți concentra la treburile zilnice? Una dintre soluțiile eficiente oferite de natura sunt cataplasmele cu cartofi cruzi.

Cartoful este leacul la care bunicii apelau atunci când sufereau de arsuri, erupții cutanate sau alte tipuri de eczeme care apar la nivelul pielii. Se recomandă și în cazul arsurilor cauzate de soare, problemă des întâlnită pe perioada verii. Amidonul din cartofi este substanța care ajută la calmarea durerii sau a mâncărimii, are efect antiinflamator și grăbește vindecarea leziunii.
Nu de puține ori se întâmplă să ne alegem cu dureri de gât chiar și pe timpul verii, după ce consumăm băuturi reci. Un bun tratament în acest caz sunt compresele cu cartofi cruzi și spirt, remediu la care apelau deseori mamele atunci când eram mici.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU