Farcaşa: veterani umiliţi

Tina-paduri

*De 20 de ani se „luptă” în instanţă pentru bucata lor de pădure!

În comuna Farcaşa, retrocedarea pădurilor are un numitor comuna: tabelele nominale de la improprietărire întocmite în 1945. Cele care au dat şi încă dau  mult de furcă celor care se zbat să-ţi recâştige un drept legal cuvenit. Lor, dar şi comisiei locale de fond funciar care a vrut să-i ajute, cât a depins de ea!

În fapt, iată ce reprezintă tabelele nominale de improprietările, deja devenite celebre! Celor care au luptat pe front, după lăsarea la vatră, li se dădeau pământ. În zona de munte primeau pădure. Jumătate de hectar ori n hectar întreg, în funcţie de ce suprafeţe mai aveau deja în posesie. Până să le dea actele de proprietate, cei care au fost la război erau trecuţi pe un tabel nominal la primărie, cu nume şi prenume, cu suprafaţa de pădure atribuită fiecăruia. La Fracaşa, pe un astfel de tabel erau trecute peste 700 de persoane, şi tot aţâţia prorpeitari de pădure. Vorba vine! Că, bieţii oameni,  n-au mai apucat a primi actele de proprietate la pădurea pentru care s-au luptat pe front. Erau foarte tulburi vremurile de atunci, se schimase regimul, veniseră comuniştii la putere care au naţionalizat tot, inclusiv pădurea. În atari condiţii, cum să le mai dea veteranilor acte de proprietate pe pădure, când totul era a statului. Mai exact, totul era un bun al întregului popor…

Imediat după apariţia Legii 18/1991, tabelele nominale de la împroprietărirea din 1945 au fost scuturate de praf. Le ce bun? Unii le-au considerat şimple tabele şi nicidecum acte de proprietate! La Primăria Farcaşa, după anul 1991, au fost depuse 826 de cereri pentru 2.215 ha de pădure. Aici intră şi cererile celor peste 700 de persoane incluse în tabelele nominale de împroprietărire.

Abia în 2004 au fost validate primele  603 cereri de retrocedare a pădurilor din Farcaşa. S-a făcut apoi şi punerea în posesie. De atunci, 212 solictanţi de pădure, în marea majoritate moştenitorii veteranilor de război, au umplut holurile instanţelor de judecată. Rând pe rând, oamenii şi-au câştigat în instanţă bucata de pădure. Acum, mai sunt de validat 11 cereri de retrocedare a pădurilor. Oamenii au fost puşi în posesie, dar nu li s-a dat şi titlu de proprietate! Nu pentru că, între timp, au apărut „pretenţii” noi în privinţa documentaţiei cadastrale, care sunt şi foarte costisitoare.

 

*Se poate şi altfel…

În august 2005, moştenitorii Sturza s-au prezentat la Primăria Farcaşa după pădure. Ba chiar au participat şi la şedinţa comisiei locale de fond funciar. Li s-a comunicat de ce acte mai este nevoie pentru a fi validată cererea de retrocedare a pădurii. Au solicitat, atunci,  peste 2500 hectare de pădure. Nu le-a fost pe plac hotărârea comisiei. Aşa că au plecat iute.

Nu după mult timp s-au întors la Primăria Farcaşa. Deja aveau titlu de proprietate pentru 3850 hectare! Deci un „bonus” de peste 1300 hectare de pădure…Cu titlu de propeitate în toată regula. Deşi documentaţia pentru emiterea titlului trebuia întocmită de  Comisia locală de fond funciar Farcaşa…

Nu punem la îndoială dreptul de proprietate asupra pădurii retrocedată moştenitorilor Sturza. Cu siguranţă au avut acte doveditoare a propeităţii pădurii solicitate, că altfel nu li se dădea titlu de proietate! Altceva am vru să scoatem în evidenţă, să punem faţă în faţă. Veteranii, care au primit pădurea după zeci de ani de „luptă”  în instanţă…Moştenitorii Sturza au primit pădurea în câteva luni! În primul caz era vorba de 826 cereri pentru 2215 hecare de pădure. În cel de al doilea, de moştenitorii Sturza şi 3850 hectare de pădure…

Deci se poate şi altfel! În timp scurt, poţi intra în posesia pădurii solictate…

Tina CONDREA