Facilități pentru plantele energetice

*Subvenții pe suprafață

*Motorină cu acciză redusă

*În țară sunt 5000 ha cu astfel de culturi

*În Neamț avem 10 ha cu salcie energetică

Plantele energetice prind teren și la noi, iar numărul fermierilor care au astfel de culturi a crescut semnificativ în ultimii ani. La nivel național, anul trecut, erau 442 cultivatori față de 320 cu un an în urmă, iar surafața totală ocupată cu culturi energetice este acum 5000 hectare. În județul Neamț este înființată o plantație ecologică de salcie energetică, în comuna Doljești.

Trendul ascendent al culturilor energetice este generat de atenția care li se acordă acestor plante. Ca şi în cazul celorlalte culturi agricole precum grâul, porumbul, floarea soarelui, culturile de plante energetice beneficiază și ele de schemele de plăți directe din fonduri europene, cât și de ajutorul naţional tranzitoriu finanțat din bugetul național.

Tot din bugetul național, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază și de motorină subvenționată. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de 1,8 lei litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha.

*Fonduri europene pentru culturi energetice
Ministerul Agriculturii vine în sprijinul întreprinzătorilor care își propun să activeze în producția de biomasă prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă posibilitatea finanțării investițiilor în producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecția mediului, de atenuarea efectelor schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, dar și la creșterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice. 

Vorbim de 3 măsuri și 2 submăsuri cu finanțare europeană nerambursabilă. Investițiile vizează producerea energiei electrice și termice, prin utilizarea biomasei, pentru care alocarea totală este de 2,8 miliarde euro.  Biomasă care poate însemna și fabricarea de peleți și brichete pentru consum propriu ori pentru comercializare.
Prin masurile de interes local ce ar putea fi finanțate prin intermediul GAL-urilor sunt încurajate și investitiile care vizează promovarea utilizării surselor de caldură pe bază de biomasă, crearea și dezvoltarea de sisteme de producere și distribuție a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publica totala pentru perioada 2014-2020 este de 563,5 milioane euro.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU