Eveniment de anvergura la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă SECUIENI: Întâlnirea anuală a Clubului Fermierilor AGRALIM din Moldova

secuieni 4 La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, a avut loc, în zilele de vineri și sâmbătă, un eveniment agricol de amploare, care a reunit micii și marii fermieri din toată Moldova: Întâlnirea anuală a Clubului Fermierilor AGRALIM. Întâlnire în cadrul căreia au fost pr ezentate creaţii noi la toate culturile de câmp, tehnologii de cultivare a plantelor specifice condiţiilor zonale, tractoare, mașini și echipamente pentru agricultură de ultimă generație. Prilej cu care s-au organizat conferinţe şi dezbateri aprinse pe problemele legate de tehnologiile de cultivare, promovarea rezultatelor cercetării agricole, multe discuții fiind purtate pe tema accesării finanţărilor europene alocate prin Prgramul Național de Dezvoltare Rurală care se derulează în perioada 2015 – 2020.
Evenimentul a constituit o adevărată provocare pentru Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, fiind pentru prima dată gaza acestui eveniment. Compania AB Plus Events organizează  a două astfel de ediţie pe an. Vorbim de ediţia de primăvară – vară, care se țne la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, unde au fost pregătite foarte multe loturi demonstrative, realizate cu participarea firmelor producătoare de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte chimice, dar și a companiilor distribuitoare de tractoare şi maşini agricole pentru agricultură, de ultimă generație. Există şi o ediţie de toamnă care se va organiza la începutul lunii septembrie la Universitatea Agronomică de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, în cadrul Stațiunii Didactice Ezăreni.
În cele două zile, fermierii au discutat pe îndelete cu decidenții de la nivel național și local în privința viitorului agriculturii românești. La evenimentul agricol de la SCDA Secuieni au răspuns întrebărilor fermierilor, mici și mijlocii din zona Moldovei, George Turtoi -ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mihai Putinei- directorul APIA central, Laurențiu Baciu-Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, directorii direcțiilor agricole, ale APIA și Oficiilor pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din toate județele Moldovei și reprezentațiii companiilor producătoare de semințe certificate, pesticide, îngrășăminte chimice, tarctoare, mașini și echipamente agricole.

”Suntem onorați că organizatorii AGRALIM ne-au ales ca parteneri și gazda acestui eveniment”- declară dr.ing. Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni

Rep.: Sunteți gazda unui eveniment ce reunește specialiști de marcă și fermieri din toată zona Moldovei. Vă rog, oferiți-ne mai multe detalii!
Elena Trotuș: Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni este gazda evenimientului agricol organizat de Compania AB Plus Events și Liga Asocaițiilor Producătorilor Agricoli din România-LAPAR: întâlnirea anuală a fermierilor din partea de nord-est a țării. S-au reunit la SCDA Secuieni expozanți de marcă, reprezentați de companii de top din agricultura României,  specialiști de înaltă clasă, decidenți importanți la nivel național și local, asociații profersionale, asociații agricole și, desigur, reprezentanții mass media.
Pe parcusul celor două zile, avem prilejul să participăm la diverse conferințe cu tematică agricolă, la expoziția de tractoare și mașini agricole de ultimă generație, să vizităm loturile demonstrative pe care SCDA Secuieni le-a înființat în colaborare cu marile companii, pentru majoritatea culturilor de câmp. Prin aceste loturi dorim să prezentăm hibrizi de și soiuri ale plantelor cultivate, noile tehnologii de fertilizare, dar și de protecție a culturilor împotriva organismelor dăunătoare.
Suntem onorați de faptul că organizatorii AGRALIM ne-au ales ca parteneri și gazda acestui eveniment.
Timp de 53 de ani de activitate, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni a pus în slujba agriculturii zonale rezultatele obținute în activitatea de cercetare.
Rep.: Este prima manifestare de aceste gen care are loc la SCDA Secuieni?
E.T.: Sigur că da! Evenimentul este organizat împreună cu Compania AB Plus Events. Este pentru prima dată când fermierii se întâlnesc în acest mod de organizare la SCDA Secuieni. Această manifestare agricolă se organizează din anul 2013, atunci gazda evenimentului a fost comuna Ruginoasa din județul Iași. În anul 2014, întâlnirea a avut loc la Universitatea Agronomică de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, iar ediția anului 2015 este găzduită de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni.

” SCDA Secuieni prezintă creațiile românești la cereale păioase de toamnă, soia și porumb”

Rep.: Sunteți gazdă, dar  și ofertant de vază pentru agricultorii din toată zona Moldovei…
E.T.: Sigur că da! În expoziția loturilor cu culturi agricole demonstrative, SCDA Secuieni prezintă creațiile românești la cereale păioase de toamnă, soia, porumb. Sunt creații la care stațunea produce și livrează sămânță fermierilor din agricultura zonală. Noi am organizat aceste loturi împreună cu firma Bayer, un partener vechi al nostru. SCDA Secuieni a venit cu soiurile și hibrizii românești, cu tehnologia de cultivare specifică pentru condițiile pedoclimatice din centrul Moldovei, iar firma Bayer a venit cu sistemul de protecție a culturilor împotriva bolilor și dăunătorilor la plante.
Rep.: În situația actuală, ca să reziști ca stațiune de cercetare agricolă,  în condițiile în care nu primești nici un ban de la buget deși legea impune asta, cum vă descurcați? Văd că vă  ”încăpățânați” să rezistați în aceste condiți deosebit de vitrege, numai financiar. Cum reușiți?
E.T.: Așa cum am spus cu diverse ocazii, conform ultimelor legi de reoganizare, activitatea de cercetare agricolă din România ar trebui finanțată de la bugetul de stat, prin alocare directă. În Legea 45/2009, modificată prin Legea 72/2011,  se stipulează clar că finanțarea activității de cercetare se realizează prin subvenții de la bugetul de stat, prin alocare directă. Or, din anul 2009 încoace, nu s-a atribuit nici un ban cercetării agricole. A trebuit să ne descurcăm numai cu finanțarea din venituri proprii SCDA Secuieni. Ca atare, întreaga activitate de cercetare-dezvoltare a unității noastre se realizează numai pe baza veniturilor proprii, cele pe care le obținem în urma derulării proiectelor de cercetare câștigate la licitații, la competițiile organizate în cadrul programelor naționale de cercetare. Venituri proprii obținute și prin contracte bilaterale încheiate cu marile companii producătoare de pesticide, îngrășăminte chimice, de sămânță certificată. Cum este și parteneriatul nostru pe care îl avem de mai mulți ani cu renumita firmă Bayer. Astfel de contracte bilaterale avem și cu multe dintre companiile străine. Veniturile proprii le realizăm și din valorificarea semințelor din categoriile biologice superioare.
Menirea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, pe lâgă alte obiecte de cercetare, este și aceea de a produce sămânță din categoriile biologice superioare necesare înființării culturilor agricole de câmp. Prin valorificarea lor, obținem veniturile necesare desfășurării activității de cercetare-dezvoltare. Așa cum am spus-o în nenumărate ocazii, SCDA Secuieni  produce sămânță numai la soiuri și hibrizi românești, la creațiile cu cea mai mare pretabilitate la condițiile pedoclimatice ale zonei Moldovei. Asta pentru că soiurile și hibrizii pe care îi multiplicăm în cadrul Laboratorului de producere de sămânță și în cadrul Sectorului de cercetare, sunt cei recomandați de Laboratorul de testare ecologică ca fiind cei mai pretabili la condițiile pedoclimatice ale zonei.

”Valorificăm întreaga cantitate de semințe pe care o producem”

Rep.: Fermierii din Moldova trec acum printr-o perioadă foarte dificilă, puternic macată de secetă. Cât de mul îi ajută faptul că, pentru culturile agricole, folosesc sămânță autohtonă, pretabilă zonei noastre? În plus, se tot ”bate moneda” pe folosirea de sămânță românească, dacă fermierii vor să beneficieze de subvenții suplimentare, de fonduri europene destinate agriculturii. Vă avantajează această condiționare, producător de semințe autohtone fiind?
E.T.: Sigur că ne avantajează. Așa reușim să valorificăm întreaga cantitate de semințe pe care o producem. Valorificare semințelor la soiurile și hibrizii românești s-a realizat în bune condiții și la un volum destul de ridicat. Asta s-a întâmplat și în anii anteriori pentru că fermierii noștri, cei mai mulți dintre ei,  sunt convinși de calitățile pe care le prezintă soiurile și hibrizii românești, pentru că aceștia au fost creați pentru condițiile de sol și climă ale României, fiind cei care rezistă cel mai bine la aceste schimbări climatice.

” În cei de 53 de ani de existență a SCDA Secuieni, nu ne-am confruntat niciodată cu o așa secetă”

Rep.: Practic, sunteți ca ”gura… de apă” pe care o oferiți fermierilor la vreme de secetă…
E.T.: Nu numai soiul și specia cultivată reușesc, într-un fel, să diminueze pierderile de recoltă generate de dificitul de umiditate. Sunt și lucrările, tehnologiile specifice de aplicat în aceste condiții de secetă. Tehnologii care urmăresc conservarea apei în sol. Dar iată că și în aceste condiții, dacă seceta va continua cel puțin o săptămână, culturile de primăvară, dar și cele de toamnă, vor fi aproape compromise. Cu un astfel de deficit de umiditate, în cei de 53 de ani de existență a SCDA Secuieni, nu ne-am confruntat niciodată cu o așa secetă. Au fost ani cu primăveri secetoase, dar în anul agricol 2014-2015 am avut 3 luni la rând cu deficit mare de umiditate, respectiv lunile aprilie, mai și iată că am trecut și de jumătatea lunii iunie, tot fără ploi. Deficitul înregistrat la momentul de față este de 150 l, față de media multianuală, ceea ce este foarte-foarte rău pentru plantele din cultura mare. Aspectul câmpului demonstrează acest lucru.

George TURTOI, ministru secretar de stat la Ministerul Agriculturii: ”S-au găsit soluții pentru contracararea efectelor secetei”

”Este cel mai important eveniment din Regiunea Nord-Este a României. Din păcate ne întâlnim cu fermierii într-un moment nu prea fericit, mă refer la seceta care face din ce în ce mai multe pagube. La Ministerul Agriculturii deja s-au găsit soluții pentru contracararea acestui fenomen, a efectelor secetei.
Am dorit să ajung la acest eveniment, așa iei ”pulsul” asupra a tot ceea ce se întâmplă în țară. Nu poți să stai numai la minister și să iei decizii referitoare la agricultura din România. Un om care stabilește norme și reguli pentru agricultură, alocarea de ajutoare financiare și fonduri, trebuie neapărat să știe unde este nevoia mai mare, să vadă ce se întâmplă în țară, care sunt problemele reale ale agricultorilor. Nu poți doar să le auzi la București, trebuie să le vezi la fața locului.
Fermierii mici și medii sunt prioritatea numărul unu în alocarea fondurilor europene, dacă ei se asociază. În această privință am schimbat un pic optica. Până acum li se acorda un sprijin financiar minor, care nu făcea altceva decît să-i mențină la același stadiu de dezvoltare. Din acei banii nu se puteau face investiții pentru dezvoltare. Acum altfel se alocă fondurile. Acordăm prima de comasare a terenurilor, prin asociere. O altă cale este asocierea prin cooperative agricole ori grupuri de producători, care obțin astfel puctaje maxime la proiectele europene. Se acordă și plata redistributivă, pentru ca fermierii să ajungă la pragul de 30 hectare pe exploatație agricolă”.

Mihai PUTINEI, director APIA central: ” Este aici, la Neamț, o echipă foarte implicată”

”Vă asigurăm că există banii în bugetul Ministerului Agriculturii și cel al APIA, astfel ca în momentul deschiderii sesiunilor de plată, să fie alocate agricultorilor sumele necesare. Trebuie ca fermierii să facă tot posibilul ca, până la data de 10 iulie 2015, să depună cererile unice de plată, colegii din teritoriu le stau la dispoziție.
Referind-mă la activitatea APIA Neamț și a fermierilor nemțeni, lucrurile le văd foarte bune, după datele statistice. Este aici, la Neamț, o echipă foarte implicată, așa cum de altfel avem peste tot în țară. În această parte a țării am avut întotodeanua rezultate foarte bune. Este un lucru de apreciat.
Conducerea Ministerului Agriculturii apreciază eforturile pe care, împreună cu colegii din teritoriul, le-am depus pentru a finaliza cu bine campania de depunere a cererilor unice de plată. Au apărut și mici probleme în derularea ei, pe care le-am depășit. Noul exercițiu financiar nu este asemănător cu cel precedent. Multitudinea de  scheme de plată, complexitatea lor au dat de gândit fermierilor. Se vor obișnui cu ele, vor vedea că mare lucru nu s-a schimbat. Dar trebuie să respectăm niște reguli, că așa avem numai de câștigat.”
Tina CONDREA
Foto: Vasile Rogin