Elicopter pentru salvarea unui nemţean aflat în pericol de moarte

03/02/2015

DSC_9678 DSC_9685Un pietrean aflat la un pas de moarte a fost dus cu elicopterul SMURD la o clinică din Iaşi, ieri după amiază, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

Bărbatul a fost diagnosticat cu hemoragie subarahnoidiană (HSA), consecinţă a fisurării sau ruperii unei artere cerebrale. HSA reprezintă 15% din totalul accidentelor vasculare cerebrale. Potrivit medicilor, în lipsa intervenţiei de specialitate starea generală a pacientului se poate agrava şi poate duce la deces.

Pietreanul a primit primele îngrijri medicale în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, iar dată fiind gravitatea cazului doctorii au decis transferarea bolnavului la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Potrivit specialiştilor, ruperea anevrismului se poate face oricând în decursul vieţii, fie spontan fie în momente de creştere a presiunii intracraniene (tuse, ridicarea unei greutăţi) deci profilaxia HSA anevrismale este dificilă atât timp cât pacientul nu ştie că are un anevrism cerebral. De aceea, pacienţii cu dureri de cap foarte severe, brusc instalate, trebuie îndrumaţi către un serviciu medical de urgenţă, neurologie, radiologie şi în final către neurochirurgie.

Geanina NICORESCU

Foto: Mircea ALBU