Ecarisare cu ajutoare de la stat

Tina-Ecarisaj*Fermierii sunt scutiți de unele costuri *Se finanțează: 100% transportul animalelor și 75% ecarisarea *Planul de acțiune va fi gata până la finele lunii mai

Planul de acțiune în ceea ce privește transportul, colectarea, depozitarea și distrugerea cadavrelor de animale se va face cu finanțare asigurată prin ajutor de la stat, din bugetul Ministerului Agriculturii. Elaborarea acestui plan de acțiune vine în contextul în care, de câțiva ani buni, Comisia Europeană amenință România cu demararea procedurilor de infringement.

Ministerul Agriculturii asigură finanțarea, iar primăriile și consiliile locale se vor ocupa de colectarea animalelor decedate și de transportul lor la unitățile de ecarisare, de distrugere.

*S-a găsit soluții și pentru gospodăriile populației

Până acum, fermierii scoteau banii din buzunarul lor pentru a distruge, la firma Protan, animalele moarte din exploatațiile agricole ori din gospodărie. Acum, banii vor fi rambursați din ajutoarele de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii. Mai exact, se finanțează 100% cheltuielile făcute cu transportul animalelor moarte și doar 75% din costurile cu ecarisarea.

Acest sistem a funcționat o vreme, imediat după aderarea la Uniunea Europeană. După care au apărut mai multe sincope. Pe atunci era în derulare un contract cu firma Protan, dar din cauza cantităților de animale decedate, foarte greu de controlat, acest contract a fost suspendat. În parte. A rămas să funcționeze doar contractul încheiat între Protan și firmele comerciale din domeniul zootehnic. Dar rămânea nerezolvată problema animalelor moarte din gospodăriile populației. Ele reprezintă un real pericol, ajungând de cele mai multe ori să fie aruncate în puțuri sau în gropi de gunoi ori chiar în spațiile publice. Acum s-a găsit soluția și pentru acest sector.

*Investiție de 12 milioane de euro

Deocamdată nu se știe care va fi suma exactă pentru ecarisare. Spre exemplu, numai pentru dotarea Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie cu echipamente de colectare și depozitare a cadavrelor este nevoie de 12 milioane de euro. Este foarte greu, pe moment, să se asigure suma necesară pentru ecarisare. Motiv pentru care s-au făcut mai multe simulări pe variante privind achiziția de utilaje. A fost lansată o propunere în care ANARZ-ul să facă o colectare a cadavrelor și depozitarea în unități frigorifice, de unde să treacă să le colecteze, la o săptămână sau două, cei de la fabrica de distrugere, de ecarisare. A fost avansată și o cifră, 12 milioane de euro pentru început, preț în care intră doar achiziția de utilaje.

Din datele furnizate de ANSVSA, în România se colectează anual maxim 50.000 de tone de cadavre de animale. Motiv pentru care problema ecarisajului trebuie rezolvată urgent. Se vrea ca până în primăvară să se definitiveze legislația, ca apoi sistemul să înceapă să funcționeze. Se speră ca până la sfârșitul lunii mai să funcționeze efectiv sistemul de ecarisaj.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU