A doua tranşă de subvenţii va fi plătită mai repede

Tina-Avans subvenţiiLa APIA Neamţ figurează ca beneficiari de subvenţii pe suprafaţă fermierii care au depus cele 28.200 de cereri, care însumează un total de 175. 105 hectare teren agricol. O veste bună pentru fermierii nemţeni vine de la Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ. Plata celei de a doua tranşe de subvenţii se va face mai repede. Adică în jurul datei de 20 noiembrie, nu după 1 decembrie cum, oficial,  se anunţat iniţial mai marii Agriculturii româneşti.

Deocamdată, s-a finalizat plata avansului la subvenţia pe suprafaţă, banii au intrat prin virament, direct în contul fermierilor. Mai exact, fermierii au primit ca avans suma  de 69 de euro pentru fiecare hectar teren agricol lucrat. Suma totală aferentă subvenţiei anului 2014 este de 159 de euro pe hectar. Plata europeană a crescut de anul trecut, de la 139 la 159 de euro, la care se adăugă  21 de euro, contribuţia naţională plătită de la bugetul de stat. Diferența de subvenţie pânâ la 159euro/ha va fi achitată fermierilor începând cu 1 decembrie 2014.

 

* Verificări în teren

În timp ce fermierii nemeţeni, cei mai mulţi la număr, aşteaptă şi cea de-a doua tranşă de subvenţii, alţii nu au primit-o nici pe prima! Asta pentru că au avut ghinionul să intre în „atenţia” calculatorului de la APIA Bucureşti. Adică au fost selectaţi pentru eşantioanele la care se face verificarea în teren, acţiune  care se realizeză la nivel naţional. Din judeţul Neamţ au fost eşantionaţi 14 fermieri pentru controlul tematic în teren, control care se face pe bază de GPS. La controalele prin teledetecţie au fost eşantionaţi 1533 fermieri, unde verificarea  se face fotografiere  din avion. În plus, aici se urmăreşte şi respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate şi de agromediu.

Din cei 1533 fermieri nemţeni eşantionaţi pentru controlul în teren, 731 mai au de suportat încă o „caznă”. Există o reglementare europeană care dictează acest lucru. O reglementare cel puţin ciudată! Mai ales că nu s-a dat nici o explicaţie clară în legătură cu impunerea şi respectarea prevederilor ei. Prezentăm şi care sunt condiţiile impuse fermierilor eşantionaţi pentru acest tip de supracontrol. Un procent de 20 la sută din terenurile pentru care cei 731 fermieri nemţeni au solicitat subvenţii, musai trebuie să rămână nearate până în primăvară! De ce ? Nu li s-a spus nimic clar respectivilor fermieri!

Dacă  se respectă ori nu impunerea, face obiectul controalelor pe care inspectorii APIA Neamţ le fac la cei 731 fermieri nemţeni încă ţinuţi departe de plata subvenţiilor. Până nu se finalizează aceste controale, nici fermierii eşantionaţi la supracontrol nu vor primi banii de subvenţii. Aşa că mai au de aşteptat… Până când? E de presupus până ce pământul va îngheţa bocnă. După asta, cu siguraţă nu mai pot intra cu plugul în brazdă! E de presupus că, atunci, de voie ori de nevoie, trebuie să le dea şi lor banii de subvenţie!

Tina CONDREA