Două medicamente ce conțin paracetamol au fost retrase de pe piață!

04/05/2018

Panadol și Doreta nu mai pot fi comercializate pe motiv de supradozaj
Sunt mari frământări în lumea medicală după ce unele produse terapeutice extrem de utilizate în tratamente au fost pur și simplu retrase din circuitul farmaceutic, prin suspendarea autorizației de punere pe piață. Casa de Asigurări de Sănătate Neamț a lansat o informare publică asupra acestor situații, transmițând comunicatul emis de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Astfel, pentru Panadol Artro 665 mg comprimate cu eliberare prelungită (paracetamol) a fost suspendată autorizația de punere pe piață și s-a dispus retragerea de pe piață a produsului ^din cauza complexității și dificultății de gestionare a supradozajului^. Compania distribuitoare va iniția informarea profesioniștilor din domeniul sănătății asupra problemelor de siguranță în adiministrarea acestui medicament. Concret, avertizarea vizează ^cazurile imprevizibile de supradozaj cu Panadol Artro 66 mg comprimate: concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentrațiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile și se pot înregistra momente de vârf duble^, se arată în avertismentul ANMDM. În momentul în care pacienții nu vor mai avea acces la medicamentul Panadol, profesioniștii din sănătate le recomandă tratamentul cu un medicament cu eliberare imediată sau alt analgezic echivalent.
Furnizorii de medicamente aflați în relație contractuală cu CAS Neamț sunt informați de președintele director general jr. Elena Nadia Harpa, și cu privire la retragerea de pe piață a produsului foarte utilizat datorită prețului scăzut a produsului DORETA EP 75 mg/650 mg comprimate cu eliberare prelungită. Și în acest caz, motivul invocat de Agenția Națională a Medicamentului este ^complexitatea și dificultatea de gestionare a supradozajului^.
Această decizie se aplică exclusiv formelor farmaceutice cu eliberare modificată și prelungită ale medicamentelor care conțin paracetamol. Totodată, pacienții sunt încurajați să raporteze reacțiile adverse, dacă acestea există, utilizând formularele de raportare spontană disponibile pe pagina web a ANMDM (www.anm.ro).
Geanina NICORESCU