Doi olimpici internaţionali nemţeni premiaţi de MECTS

16/11/2012

Miercuri, 14 noiembrie, în organizarea Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a avut loc la Palatul Victoria, Sala Transilvania, festivitatea de acordare a premiilor şi medaliilor celor mai buni elevi din ţară câştigători ai premiilor şi menţiunilor la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale în anul şcolar 2011-2012,  a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor şcolare de unde provin elevii premiaţi. Judeţul Neamţ a fost la loc de cinste prin cei doi olimpici ai săi, profesorii care i-au pregătit şi directorii Mihai Obreja şi Daniela Neamţu care i-au însoţit pe premianţi.

Oana Laura Şuţă, elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, câştigătoare a premiului I la Olimpiada Internaţională de Limbă, Comunicare şi Literatură a primit medalie de aur şi premiul în valoare de 12.180 de lei, acelaşi premiu răsplătind şi efortul profesoarei Olimpia Magda Iftimie care a pregătit-o pentru olimpiadă. Cel de-al doilea olimpic nemţean premiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în cadru festiv, este Vlad Andrei Tărniceru, medaliat cu argint la Balcanida de Informatică pentru juniori din Macedonia, care a primit un premiu de 8.080 de lei, aceeaşi sumă fiind înmânată şi profesorului său, Gheorghe Manolache. Ambele colegii, premiate cu aceeaşi sumă ca şi olimpicii, vor primi în cont banii acordaţi de minister.

În cadrul acestei festivităţi au fost recompensaţi 138 de elevi care au obţinut 155 de distincţii la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) de matematică, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, astronomie, astrofizică etc. Ei au fost însoţiţi de cei 168 de profesori care i-au pregătit, precum şi de cei 74 de directori de şcoli din care provin laureaţii.

Sumele ce vor intra în conturile şcolilor vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MECTS a fost de peste 2 milioane de lei.