Discriminări la vreme de secetă

*Valoarea despăgubirilor se acordă în funcție de asigurare * Pentru asigurați, la porumb și floarea soarelui se acordă 400 lei/ha * Pentru neasigurați, doar 200 lei lei/ha * Din acest an, s-a sistat subvenția la prima de asigurare

Valoarea despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb și floarea soarelui. În cazul sfeclei de zahar sau pentru legume, despăgubirile vor fi ceva mai mari.

Persoanele juridice vor primi, în acest an, un avans din despăgubiri care nu va fi mai mare de 300 de lei pe hectar, doar dacă sunt asigurați. În caz contrar, avansul plătit în acest an nu va fi mai mare de 200 de lei pe hectar. Mai exact, cuantumul despăgubirilor ar putea să fie diferit și în situația celor care au încheiat o asigurare pentru cel puțin un factor de risc. Acestea sun veștile de ultimă oră pe care ministrul agriculturii le-a dat fermierilor.

Situație alarmantă în Neamț

În județul Neamț, peste 70.000 hectare au fost afectate de secetă, iar culturile care au avut cel mai mult de suferit sunt: soia, porumb și floarea soarelui, gradul de dăunare fiind și de peste 50 la sută în unele zone.

În primăvară, la nivelul județului, cu porumb au fost semănate peste 60.000, cu soia 3.335 ha, iar cu floarea soarelui în jur de 12.000 hectare. Care va fi exact valoarea despăgubirilor, se va ști după ce vor fi centralizate situațiile din toate procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă, de către comisiile locale constituite în acest sens. În această lună trebuie să fie finalizată acțiunea la nivel național.

În privința asigurării culturilor agricole, situația este de-a dreptul jalnică și la noi în județ. Taman din acest an, când seceta a lovit crunt și în agricultura nemțeană. Din păcate, începând cu 2015 a scăzut foarte mult numărul fermierilor care au încheiat contracte de asigurări pentru culturile agricole. Motivul e legal dictat! „Din acest an nu mai avem legislație privind decontarea primelor de asigurare a culturilor agricole“, ne-a explicat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Era un fel de subvenție de care beneficiau toți fermierii care aveau contracte de asigurare a culturilor agricole cu firmele de profil. Acum nu mai au acest drept! A dispărut subvenția, a dispărut și multe din asigurările agricole…

Acum, mai marii agriculturii românești bat pe la tot felul de uși europene. Asta pentru că, potrivit Regulamentului european, fermierii trebuie sa aibă terenul asigurat pentru minim un risc. Ministerul Agriculturii încearcă să obțină o derogare de la această prevedere. Dacă nu va reuși, fermieri vor fi despăgubiți diferențiat. Daca agricultorul este asigurat, va primi 80% din valoarea pe care o stabilește fiecare stat membru, în funcție de posibilități. Dacă nu are această asigurare, fermierul va primi doar jumătate din valoarea despăgubirilor stabilită la un hectar.

Tina CONDREA