Directorul Dughir de la Apa Serv, pus la zid de noii agamani

22/09/2016

ionut-catalin-dughir*Consiliul de Administrație al Apa Serv a fost revocat, ieri după amiază, de Adunarea Generală a Acționarilor * Printre administratorii înlocuiți se numără și Ionuț Cătălin Dughir, directorul general al Apa Serv * Dughira declarat că va reacționa în instanță * Teoretic, el și ceilalți din echipa managerială a unității trebuie să pună în aplicare decizia AGA luată împotriva lor, pentru că reprezintă conducerea executivă a companiei * Rămâne de văzut ce va decide Consiliul de Administrație al Apa Serv, la ședința care urmează a avea loc

Lupta din jurul Companiei Județene Apa Serv SA, dintre conducerea companiei și cea a Consiliului Județean a ajuns la faza cu „cuțitele“ pe masă. Deocamdată, învingători se dovedesc a fi cei din urmă, dar conducerea companiei declară că nu va accepta înfrângerea și că va ataca în instanță decizia luată de schimbare a Consiliului de Administrație.

Adunarea Generală a Acționarilor Apa Serv, convocată ieri, la ora 13 pentru ora 15, a revocat, mai întâi, administratorii existenți, din doi pași, unul pentru cei provizorii, iar al doilea pentru cei plini: „Se revocă din calitatea de administrator provizoriu domnul Mihail Doruș și domnul Gelu Moldovanu“ și „Se revocă din calitatea de administrator domnul Vasile Dăscălescu, domnul Radu Marian Monda, doamna Maria-Elena Grădinaru și domnul Ionuț-Cătălin Dughir“.

Următoarea operație a fost desemnarea înlocuitorilor, care toți au primit funcția de administrator provizoriu: Gheorghe Stanciu (pentru Maria-Elena Grădinaru), Ioan Păcală (înlocuitor pentru Ionuț-Cătălin Dughir), Iuliana Năstase-Onu (pentru Radu Marian Monda), Iulian Dascălu (pentru Vasile Dăscălescu), Viorel Marian (pentru Gelu Moldovanu), Ștefan Florian (pentru Mihail Doruș), Simona-Elena Pantelemon (pentru Leonida Preda).

În hotărârea în care sunt precizați noii administratori se mai precizează că mandatul acestora este de 4 luni.

Convocarea AGA a fost făcută de Dănuț Andrușcă și Neculai Pușcașu,împuterniciți/mandatați de către Consiliul Județean Neamț, Cristian Mihalcea, împuternicit de CL Piatra Neamț, și Pantelimon Roșu, împuternicit de CL Alexandru cel Bun. Printr-o hotărâre a adunării, a fost desemnat ca președinte de ședință Dănuț Andrușcă și ca secretar de ședință Neculai Pușcașu.Acestora li s-a alăturat, ca secretar tehnic, Victor Movilă Petcu, dintre salariații Apa Serv.

Reacție în instanță

Ionuț Cătălin Dughir nu a participat la ședința în care i s-a luat calitatea de administrator, pentru că, a precizat el, adunarea a fost convocată în pripă, iar el avea alte treburi la ora aceea. După aflarea hotărârilor adoptate, Dughir ne-a declarat că nu va accepta situația. „Mergem în instanță! Este o decizie abuzivă, ilegală! Tot ce s-a decis mi se pare a fi cu rea intenție și cu rea credință. Mă miră faptul că domnul Pușcașu, la experiența pe care pretinde că o are, nu știe prevederile legale din contract și face confuzii enorme. Se tot invocă problemele pe care le are Compania Județeană Apa Serv, dar, de fapt, sunt ale Consiliului Județean și ni le tot pasează nouă! Acolo unde se face referire la un dosar penal este vorba, de fapt, de sistemul de lucru defectuos al domnului Păcală, care a dat dispoziție de a se interveni în albia râului Moldova, de unde s-a excavat și acum au atâția oameni de suferit, inclusiv Apa Serv.De multă vreme am avut semnale că se vrea preluarea conducerii acestei companii de către unii și alții și acum cred că au reușit! Președintele Consiliului Județean Neamț se consideră pe tarlaua lui și crede că poate face ce vrea el! Nu e chiar așa… Surprinzător e cum l-au nimerit, din 600 de salariați ai companiei, tocmai pe domnul Movilă ca secretar tehnic în această ședință AGA, câtă vreme el are preaviz de la Apa Serv și este și în conflict cu compania.Aștept cu mare interes să vedem ce va decide Consiliul de Administrație, la ședința care urmează să aibă loc!“, a declarat Ionuț Cătălin Dughir, directorul Companiei Județene Apa Serv.

Conform acestuia, odată cu revocarea calității de administrator nu i-a fost atinsă și calitatea de director general. Aceasta ar putea fi decisă în Consiliul de Administrație.

„Bubele“ lui Dughir

Trecând peste faptul că șefului Apa Serv i-au pus gând rău măcar ultimii patru președinți ai legislativului județean, abia în mandatul lui Ionel Arsene s-a reușit, deocamdată, să i se și aplice „corecția“. Lui i se reproșează că a favorizat aprobarea mandatelor de administratori provizorii pentru Gelu Moldovan și pentru Mihai Doruș, că nu a îndeplinit indicatorii de performanță din contractul de administrare, indicatorii financiari și manageriali etc. Dughir se mai face vinovat și de ignorarea a două încercări ale auditului din CJ de a controla activitatea companiei, de indiferența manifestată când i s-au solicitat diverse documente și situații de către CJ Neamț și de desele avarii din rețeaua de furnizare a apei.

Cât de repede în locul lui Dughirva ajungeIon Păcală, fost director tehnic al companiei și pensionar anticipat de dată recentă, rămâne de văzut. „La pachet“ cu el ar trebui să ajungă și Gheorghe Stanciu, în locul Mariei Grădinaru, pentru partea economică. Teoretic, noii numiți și supleanții lor au la dispoziție patru luni, în care să se pregătească centura de agamanidefinitivi, care să apere interesele companiei pentru patru ani, mergând pe firul prevederilor legale.

Mihael BALINT