* 35 de unităţi de învăţământ din județul Neamț se află în vizorul experților acreditați de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preunivesitar
Directorii şi adjuncţi acestora din şcolile nemţene vor prezenta, astăzi, conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ Raportul privind starea învăţământului nemţean din anul şcolar trecut. Activitatea se va desfăşura la Liceul Tehnologic Economic – Administrativ Piatra-Neamţ, începând cu ora 10,00.
Cu această ocazie vor fi făcute publice rezultatele obţinute de oamenii învăţământului preuniversitar nemţean, factori-cheie în creşterea calităţii educaţiei şi integrării noilor politici educationale. Documentul, structurat pe capitole dedicate fiecărei arii curiculare și fiecărui departament din cadrul inspectoratului școlar, va scoate în evidență punctele tari, dar și deficiențele înregistrate anul trecut. La eveniment sunt așteptați să participe și reprezentanți ai instituțiilor din județ care au colaborat cu ISJ Neamţ și cu unitățile școlare pe parcursul anului școlar trecut. Va fi prezentată, de asemeni, strategia care stă la baza activităților propuse de inspectoratul școlar pentru perioada următoare. Cu ocazia acestei întâlniri vor fi puse pe tapet şi problemele curente.
Nu mai puţin de 35 dintre unităţile de învăţământ vor trece, anul acesta şcolar, prin procedura evaluării externe. Aceasta se va face printr-un proiect european, aşa încât şcolile nu vor suporta din bugetul propriu cheltuielile aferente. Evaluarea externă costă 3.300 de lei pentru fiecare nivel de învățământ. Conform Legii calității, ARACIP efectuează trei tipuri de evaluări: evaluare pentru obținerea autorizării de funcționare într-o anumită specializare, evaluare pentru acreditarea într-o anumită specializare și evaluare externă periodică. Verificarea urmărește toate aspectele din școală, de la baza materială pe care o asigură școala elevilor, până la modul în care se desfășoară orele și relația pe care o are cu comunitatea. În urma evaluării, unitățile școlare primesc calificative, de la nesatisfăcător la foarte bine. Unitățile școlare care nu îndeplinesc calificativele pentru unele dintre citerii primesc o perioadă de timp pentru a remedia problemele cu care se confruntă, după care trebuie să solicite din nou evaluarea. Trebuie subliniat faptul că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) este singura instituție care poate lua decizia de desființare a unei școli dacă nu se ajunge la un anumit standard al calităţii nici în urma avertismentului primit.
Geanina NICORESCU