Direcţia pentru Agricultură Neamţ asaltată de fermieri

Tina-Berbecuţi-1* Aceştia au vrut să prindă „ultimul tren” la achiziţia de juninci  şi berbecuţi la jumătate de preţ!

* În Neamţ: 12 dosare în valoare totală de 452.500 lei

Pe ultima sută de metri, adică în ultima zi în care se mai puteau solicita fonduri guvernamentale alocate pentru a sprijini  financiar  investiţiile  privind ameliorarea genetică în zootehnie,  Direcţia pentru Agricultură Neamţ a fost pur şi simplu „asaltată” de fermierii dornici să cumpere juninci şi berbecuţi la jumătate de preţ. Practic, luni, 10 noiembrie, au fost depuse toate dosare de plată ale fermierilor nemţeni. Un volum de muncă foarte mare pentru salariaţii Direcţiei Agricole, dar care nu s-au lăsat până nu au primit şi verificat totul, până la ultimul dosar.

Detalii ne-a oferit Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agriculură Neamţ: „Au fost depuse dosare pentru achiziţionarea a 56 juninci în valoare totală de 280.000 lei şi pentru  69 de berbecuţi în valoare totală de 172.500 lei. Problema e că timpul pe care fermierii l-au avut la dispoziţie a fost foarte scurt, mai puţin de o lună. În judeţul nostru doar Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a avut juninci cu certificate de origine. Pentru toate celelalte animale fermierii au umblat prin ţară, ba au apelat şi la importul de juninci. Asta le-a luat mult timp. De la Ministerul Agriculturii nu avea cum să de un termen mai lung, pentu că ajutorul financiar este pentru acest an, iar plăţile trebuiesc făcute până pe 20 decembrie 2014, până atunci lucrează Trezoreria. Asta ca plăţile să se facă în acest an.”

Fermierilor nemţeni li s-au dat astfel posibilitatea să achiziționeze berbecuţi şi  juninci cu 50 la sută din preţul de achiziţie. În cifre absolute, este vorba de 5 000 de lei pentru o junincă cumpărată şi de 2.500 le pentru un berbecut de rasă. Asta în condiţiile în care alocarea financiară a fost marcată de mai multe restricţii. Cel mai mare „duşman” al fermierilor nemţeni  interesaţi de ameliorarea genetică a animalelor a fost timpul. Reglementarea s-a dat pe 15 octombrie 2014, iar dosarele de plată trebuiau depuse până pe 10 noiembrie. Fermierii au avut la dispoziţie  mai puţin de o lună ca să poată lua aceşti bani. Unii s-au descurcat, cei mai mulţi nu!

 

*În Neamţ: 12 dosare de achiziţii pentru 125 animale de rasă, cu certificate de origine

 

Fermierii  nemţeni au fost şi ei foarte interesaţi de oferta privind finanţarea ameliorării genetice a raselor de vaci şi oi, prin acoperirea a 50 la sută din preţul de achiziţie a unei junici de carne ori de lapte ori a unui berbecuţ de rasă. Nu au vrut să rateze această ocazie, deşi au avut de înfruntat  multe rigori şi, mai ales, de „bătut” foarte multe drumuri în întrega  ţară,  dar şi în străintate. Toate aceste demersuri  fiind făcute contracronometru. Scadenţa bătea la uşă!

Astfel, în „maratonul” accesării fondurilor pentru ameliorarea genetică a animalelor avem 12 finalişti nemţeni şi, normal,  tot atâtea dosare de plată. Dintre acestea, 5 beneficiari au depus dosare pentru achiziţia a 69 berbecuţi de prăsilă, cu certificate de orgine a rasei, fermierii nemţeni fiind nevoiţi să străbată toată ţara pentru a-i cumpăra. Asta pentru că în judeţul Neamţ nu avem nicio unitate zootenhică certificată în obţinerea berebecuţilor de rasă. Celelalte 7 dosare vizeză achiziţia a 56 juninci de rasă, cu certificate de orgine. Aici fermierii au avut un pic de noroc, 17 juninci de rasă certificată au fost achiziţionate direct din judeţ, mai exact de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuinei, alte 10 juninci au fost achiziţionate de la două  ferme zootehnice din judeţlee Iaşi şi Bacău. Restul, adică 27 de juninici, au fost aduse din import.

Cum spuneam, a fost o cursă contra cronometru! Dosarul de plată musai trebuia să conţină factura de achiziţie a berbecuţilor şi junincilor de rase certificate, aflate pe lista oficială a Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. Fermierii nemţeni au alergat mult, dar au reuşit.

Veşti bune se întrezăresc  dinspre Ministerul Agriculturii. Se vorbeşte deja că vom mai avea o nouă sesiune de primirea a dosarelor pentru achiziţionarea de berbecuţi şi juninci cu jumătate de preţ  şi în anul 2015.  pentru că este un sector care are nevoie de investiţii foarte mari pentru a se revigora. Ba mai mult, sunt promisiuni că se va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sectorul zootehnic în  anul 2015.

 

Tina CONDREA