Direcția de Sănătate Neamț, „pe avarie“ la vaccinuri

23/02/2017

Direcția de Sănătate Publică Neamț este „în corzi“ în ceea ce privește stocurile de vaccin, iar posibilitățile de aprovizionare sunt nule. Ministrul Sănătății a recunoscut că în acest moment la nivel național nu sunt soluții viabile pentru refacerea stocurilor din cel puțin două tipuri de vaccin, Hexavalent și cel împotriva hepatitei B.

Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamț, a precizat că mai sunt pe stoc 12 doze de Hexacima (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B), 9 doze de ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) , 75 de doze dT (diftero-tetanic), 391 de doze Euvax B (vaccine hepatitic B), 3.600 doze BCG și nicio doză de vaccin antigripal și de Tetraxim (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-HaemophilusB- hepatitic B).

În toată țara mai sunt câteva mii de doze de vaccin împotriva hepatitei B. Ministrul Sănătății a anunțat că deja caută stocuri disponibile în alte state. Nu a primit nicio ofertă de o săptămână, de când a fost lansat apelul, însă ar fi posibil să primim vaccinul de la o companie din Coreea. Vaccinul trebuie administrat după naștere, în maternitate. Virusul hepatitei B se transmite prin sânge, obiecte infectate și contact sexual. Maternitățile din județul Neamț mai au la dispoziție doar 232 de doze de Euvax B pediatric. În cazul epuizării stocului, până la primirea de noi doze, pentru protecția copiilor născuți din mame cu hepatita B a fost aprobată, la nivel național, o schemă alternativă de imunizare. Medicii de familie le vor administra vaccinul hexavalent la vârsta de 6 săptămâni. Maternitățile din județul Neamț mai au și 400 de doze de vaccine BCG.

Medicii de familie din județ sunt angrenați în campanile naționale de vaccinare conform calendarului anual, dar totodată au și misiunea de a chema la cabinete copiii care nu au fost imunizați la timp din cauza refuzului părinților ori a unor probleme medicale. Pentru restanțieri ar fi nevoie de peste 10.000 de doze numai dacă ne referim la imunizarea ROR, în contextul epidemiei naționale de rujeolă. Dar medicii de familie mai aveau la dispoziție, la începutul acestei luni, doar 3.126 de vaccinuri ROR, 1.412 doze dT, 63 de doze de vaccin antigripal, 202 de Tetraxim și 1.026 Hexacima. Stocurile se actualizează lunar, iar dacă la 1 martie vor fi solicitări de anumite fiolaje care deja nu se mai găsesc, responsabilii din DSP Neamț vor ridica din umeri și vor aștepta, cu optimism, noi tranșe de vaccin de la Ministerul Sănătății, când o da Domnu’.

Geanina NICORESCU