DIRECŢIA  AGRICOLĂ NEAMŢ

Tina3-Direcţia agricolă, sediu*Ce-a fost şi ce-a mai rămas din ea!

*Oranigrama făcută „ţăndări”: 13 posturi din cele 25!

*Nu-i vorba de concedieri, ci de schimbarea subordonării

Reorganizarea structurală a Ministerului Agriculturii are corespondent şi în teritoriu. „Taifunul” loveşte cel mai puternic în „osatura”  şi „fiinţa” direcţiilor agricole judeţene. Dacă la nivel central e vorba mai mult de „mişcări de trupe” de la o structură la alta, în teritoriu, direcţiilor agricole le „fuge organigrama de sub picioare”, „ţăndări” se face…La nivel central este mai degrabă vorba de o „foială” de personal” între autorităţi, agenţii şi direcţii nou înfiinţate, dar subordonarea este aceeaşi: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. MADR rămâne cu oamenii, dar şi cu obiectul  lor de activitate. În teritoriu, probleme se pune cu totul altfel! Categorii de personal trec de la subordonarea locală, la cea centrală. Cu tot cu preocupările lor. Altfel spus, direcţiile agricole rămân fără aceşti oamenii, dar şi fără obiectul lor de activitate. Câte ceva tot le mai rămâne…

 

*Aceleaşi Mării, dar cu alte pălării…

Măsurile de reorganizare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale presupun preluarea unor activităţi şi trecere lor în subordinea structurilor nou înfiinţate. În fapt, sunt aceleaşi Mării, dar cu alte pălării…

O structură nou înfiinţată în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale va

prelua activităţile de inspectie, de verificare şi de control de la direcţiile pentru agricultură judeţene.  Probabil că se va numi Direcţia de Inspecţie, că până acum n-a botezat-o nimeni, în nici un fel…

Agenţia Naţională de Zootehnie, structura nou infiinţată în subordinea MADR, va

prelua personalul cu atribuţii de inspecţie în domeniul zootehniei din cadrul fiecărei direcţii agricole judeţene, precum şi a activităţii de inspecţie privind activitatea de clasificare a carcaselor cu personalul aferent din vechea structură. S-a dispus desfiinţarea unităţilor fitosanitare din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi preluarea acestora de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, structură nou înfiinţată, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

S-a înfiinţat Agenţia Zonei Montane care va avea compartimente în fiecare judeţ şi care vor fi găzduite de către actualele direcţii agricole judeţene.Este singura structură  agricolă centrală care are sediul în teritoriu, la Vatra Dornei.

Direcţiile pentru agricultură judeţene râmân, în continuare, servicii publice deconcentrate, aflate in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, finanţate integral de la bugetul de stat.

Direcţiile pentru agricultură judeţene sunt responsabile cu implementarea la nivel judeţean a strategiei şi a Programului de guvernare în domeniile agriculturii şi producţiei alimentare, îmbunătăţirilor funciare, precum şi în sectoarele conexe: conservarea şi managementul durabil al solurilor şi al resurselor genetice vegetale.

 

*Direcţia Agricolă Neamţ: din 25 de posturi, râmân doar 13!

În momentul de faţă, Drecţia pentru Agricultură Neamţ are 25 de angajaţi, repartizaţi pe domenii de activitate diferite. După  reorganizarea făcută la Ministerul Agriculturii, din cele 25 de posturi vor rămâne doar 13. Restul posturilor şi a activităţilor aferente vor fi prelutate de structurile nou înfiinţate şi care au subordonare directă la minister. Se rup complet de subordonarea locală, cea a Direcţiei Agricole. Practic, ele dispar din schema, din organigrama Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.

„Migrarea” de personal şi activităţi se  face spre 3 domenii nou înfiinţate. Vorba vine! Cei 5 salariaţi ai Unităţii Fitosanitare Neamţ vor trece din subordinea Direcţei Agricole sub cea a Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Autoritate care are 8 structuri regionale cu statut de serviciu, iar la nivel judeţean vor înfiinţa bioruri fitosanitare. Autoritatea Naţională pentru Zootehnie, prin structura judeţeană, va prelua de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ  2 salariaţi, cei cu  atribuţii de inspecţie în domeniul zootehniei şi cea  privind activitatea de clasificare a carcaselor. Aţi 5 inspectorii din sectoarele industrie alimentăra şi silozuri de cereale, vitivinicol, legume şi fructe, fertilizanţi şi organisme modificate genetic vor trece „in corpore” la  structura nou înfiinţată, cu subordonare directă la Minsiterul Agriculturii.

Pleacă 12salariaţi, mai rămân 13 în organigrama Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.  Nu-i vorba de reducueri de personal, de concedieri, ci de transferuri de la o structură la alta, de schimbrarea subordonării, de pe plan local, la nivel central.

Un statut aparte are Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Neamţ, fiind cu banii într-o parte şi cu subordonarea în alta. Mai exact. OSPA Neamţ trăieşte din venituri proprii, realizate din prestările de serviciu în domeniul studiilor pedologice şi agrochimice. Dar activitatea sa este coordonată de Direcţia pentru Agricultură Neamţ. În noua reorganizare şi restucturare a Ministerului Agriculturii nu se pomeneşte nimic de oficiile judeţe de studii pedologice şi agrochimice. Care va fi în continuare statutul lor,  rămâne de văzut…

Tina CONDREA