- Cuvântul unui om de care și nemții au ținut seamă: Nicolae Sălăgean a inițiat primul Muzeu al Cimentului din România
- Acesta va fi amplasat pe locul fostei fabrici de ciment de la Bicaz
A căzut unul din simbolurile de jumătate de veac din Bicaz. În această săptămână a fost ras de pe fața pământului coșul de fum de la fosta linie tehnologică nr. 7, sub ochii uimiți și îngroziți ai bicăzenilor. O istorie care a marcat zeci de generații, un simbol de care s-au legat mii de oameni, un eveniment pe care Carpatcement nu l-a anunțat dar care a marcat profund populația din zonă.
Inginerul Nicolae Sălăgean, de numele căruia se leagă indestructibil Fabrica de Ciment (fosta Molodocim) de la Bicaz, primarului orașului, ne-a declarat, în primă fază: ”Nu eu sunt director acum, deci nu pot vorbi în numele celor de la Carpatcement”.
În calitate de primar al Bicazului, Nicolae Sălăgean a precizat: ”Din cele ce știu, Consiliul de Administrație al societății Carpatcement Holding a luat decizia de a demola clădirile vechi de pe platforma fostei fabrici de ciment și de a da locului respectiv, noi utilități. A fost angajată o firmă de specialitate, o firmă de demolare, care să realizeze în mod profesionist aceste lucrări. Astfel, a fost demolat coșul de fum de la fosta linie tehnologică nr. 7. Vreau să vă precizez că Primăria Bicaz a dat autorizație pentru aceste obiective”.
D-lui Sălăgean nu-i rămân indiferente aceste schimbări, mai ales în locul unde a făcut o carieră excepțională. A inițiat, și a reușit, un proiect care va readuce mereu în conștiința celor din Bicaz dar a și tuturor celor care au lucrat la Fabrica de Ciment, activitatea cimentiștilor: Un muzeu al cimentului în aer liber.
”Se vor păstra trei coșuri de fum de la primele linii tehnologice. Ele vor fi reabilitate și zona va deveni muzeu. Este o dorință a mea veche de care s-a ținut cont. Nu a fost demolat decât acel coș”, a precizat primarul de Bicaz.
Cum au văzut o parte din bicăzeni această demolare?
Maria I. Era reperul pe care îl recunoștea și nepotul meu, încă de pe la vârsta de 4 ani și de cîte ori venea înspre noi ne atenționa că am ajuns la „fabrica veche”.
Raluca R. O nație fără simboluri este o nație pierdută!
Silvia A. Și uite-așa se mai duce o părticică din sufletele celor care au lucrat la „fabrica veche”. Păcat!
Adriana T. M-au trecut fiorii…! nu am știut că deja este la pământ …
Emil C.Cum au zburat anii acolo ajungeam dimineața acolo mă duceam la pauză sub acel furnal mi-am petrecut 20 ani din viață, sub acel furnal am avut vestiarul . Dar mi-am mutat vestiarul de 15 ani la Roma, mi-a mai rămas un loc când mă voi întoarce………în Bicaz salut toți cimentiștii cu respect! (din Roma)