Din toamnă, cadastru rural gratuit!

Tina-cadastru rural, foto

*Lucrările, achitate din fonduri comunitare şi naţionale

În toamna acestui an va începe elaborarea cadastrului rural. Nu-i vorba  de cadastru general,  ci de cadastrul care  interesează proprietarii de teren agricol. Acesta este un element eseneţial, cel care a ţinut în loc, practic a blocat procesul de comasare a terenurilor agricole. La început se vorbea  de un nivel al  fondurilor regionale sau de coeziune  în jur de 1,5 -2 miliarde de euro. Evaluările ulterioare au  aratat că este nevoie de o sumă mult mai mică, de circa 500 de milioane de euro. Sunt banii necesari acoperii lucrărilor de specialitate necesare realizrii cadastrului rural. Deci banii se iau de acolo, nu din buzunarul proprietarului de teren, cel peste pământul căruia „trece” cadastru rural agricol…

Mai multe detalii i-am solicitat lui Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Suma necesară va fi alocată provine din fonduri europene. Politica actuală urmăreşte o separaţie între cadastrul urban şi cel rural. În cazul cadastrului urban se doreşte a se realiza un parteneriat public-privat. La cadastrul rural se va merge pe alocarea de fonduri europene, la care se va adăuga şi finanţarea venită din încasările Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Înclusiv şi pentru cele 4 comune nemţene care sunt propuse pentru realizarea gratuită a intabulării. Este vorba de comunele Dochia, Girov, Ştefan cel Mare şi Dobreni în care  urmează să se facă înscriera gratuită în Cartea funciară a tuturor terenurilor de pe raza localităţilor respective.”

Este o treabă foarte bună! Numai de se va face! Că acţiunea  „stă la rând” de vreo doi ani…Acum, srsele financiare din două surse: comunitare şi naţionale.

De la Simion Stâncel am cerut şi alte informaţii, pe înţelesul propreitarului. „Cadastrul general e numit acum cadastru sistematic. Acesta presupune efectuarea de măsurători în teren, dar şi înscrierea în Cartea funciară, în mod gratuit. Adică se rezolvă partea tehnică, dar şi partea juridică. Se invetariază absolut toate proprietăţile de pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale, după care se înscriu gratuit în cartea funciară.”

Cât despre Cartea funciară, aici se stă foarte prost, la nivel naţional! Întabularea este realizată doar în procent de 17 la sută! Judeţul Neamţ nu face excepţie, fiind tot la acest nivel cu încrierea terenrilor în Cartea funciară.

Tina CONDREA