Din motive obiective, de această dată Restituirea proprietăţilor bate pasul pe loc…

Simion Stâncel, director OCPI Neam-t

 La finele anului trecut,  s-a dat o ordonaţă de urgenţă pentru instituirea de noi termene de aplicare a Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene. A fost prelungit cu180 de zile termenul până la care comisiile locale de inventariere trebuie să finalizeze situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate. Adică până pe 24 iunie 2014!

De asemenea, a fost prorogat şi termenul până la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trebuie să realizeze, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren. Noul termen limită expiră la data de 1 septembrie 2014.  Agenţia Domeniilor Statului va publica, până la data de 1 ianuarie 2015, pe pagina sa de internet şi va transmite Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor lista imobilelor din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile.

Acum, restituirea proprietăţilor în baza Legii 165/2013 bate pasul pe loc. Din motive obiective de astă dată. Exact despre ce seste vorba, ne spune Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Deocamdată, invetarierea terenurilor staţionează. Comisiile locale de inventariere au de întocmit nişte situaţii centralizatoare, ca apoi să se poată facă o analiză pe plan judeţean şi apoi naţional. Este un volum de muncă  foarte mare. La nivel de judeţ, stăm bine cu situţia invetarierii terenurilor. Suntem peste media pe ţară. În cazul inventarierii terenurilor, volumul de muncă efectuat până acum este considerabil. Numai că nu s-au finalizat documentele în care se trec datele respective.”

 

*Inventariate,  184.600 ha teren agricol şi forestier

 

În momentul de faţă, la nivelul judeţeuui Neamţ, sunt inventariate 184.600 hectare, teren agricol şi forestier, suprafaţa reprezintă terenul disponibil la această dată. Cu menţiunea că invetarierea continuă. Conform situaţiei întocmite de primării,  necesarul de teren agricol pentru finalizarea emiterii tuturor titlurilor de proprietate  se ridică la peste 16.000 ha. Teren existent, inventariat până acum, este de aproape 15.000 ha. La pădure, necesarul de pus în posesie, întocmit de primării, se ridică la 29.615 ha.

 

*De la prelungirea termenului, la sancţiuni!

* Amenzi  între 10.000  – 100.000 lei.

Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, la final, conţine şi capitolul cu sancţiuni. Foarte dure! Contravenţiile se sancţionează cu amenzi  între 10.000   şi 100.000 lei. Sancţiuni care se aplică  pentru: neîndeplinirea de către membrii comisiei locale a obligaţiilor legale, necomunicarea situaţiei centralizatoare de către preşedintele comisiei, refuzul de a preda suprafeţele de teren rămase la dispoziţia comisiilor locale şi judeţene sau  Agenţiei Domeniilor Statului, precum şi refuzul institutelor, staţiunilor de cercetare şi instituţiilor publice de a preda Agenţiei Domeniilor Statului imobilele solicitate în termenul prevăzut de lege. Tot la capitoul sancţiuni intră şi nerespectarea ordinii de atribuire  legal prevăzute,  refuzul de a pune la dispoziţia comisiei locale de fond funciar suprafeţele forestiere necesare finalizării procesului de restituire, precum şi nerespectarea termenelor prevăzute pentru aplicarea prezentei legi.

Se vede clar, cel mai des vizate sunt comisile locale de fond funciar şi comisiile de invetariere a terenurilor. Ambele comisii fiind contituite la nivelul primărilor. Alfel spus, primăriile sunt bune de plată, cel mai ades. Semn că pentru autorităţile publice locale, restituirea proprietăţilor atentează serioas la visterialor. Amenda maximă e de un miliarde de lei vechi! Dar să nu uităm că tot primăriile au de plătit facturile de la lucrările cadastrale de specialitate! O cheltuială în plus, care a apărut, anul trecut, din senin, fără a prinsă în bugetul local, la momentul întocmirii lui. Este vorba de lucrări în valoare de 400-600 milioane lei vechi! Vorbim de o medie la nivelul judeţului Neamţ.

Tina CONDREA