Din 2018, nemţenii vor putea accesa programul Tezaur

14/12/2017

Programul TEZAUR, de emisiuni de titluri de stat destinate populației, va demara în anul 2018, au anunţat reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Ca urmare a finalizării cadrului procedural și operațional, Ministerul Finanțelor Publice precizează că a fost aprobată emiterea titlurilor de stat destinate populației prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur, prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial pe 7 decembrie 2017.
Măsura mai sus menționată oferă investitorilor informații privind “caracteristicile de bază ale titlurilor de stat, etapele și procedura ce trebuie parcurse în vederea subscrierii în cadrul programului Tezaur, precum și modalitatea de calcul și plată a dobânzii și de rambursare a valorii nominale aferente titlurilor de stat subscrise. Noul program oferă posibilitatea și persoanelor fizice, care dețin certificate de trezorerie transformate în depozite la Trezoreria Statului, să utilizeze sumele aferente răscumpărării acestora în vederea subscrierii în Programul Tezaur. Ministerul Finanțelor Publice oferă, prin Programul TEZAUR, un nou instrument de economisire dedicat populației, având ca obiectiv principal diversificarea bazei investiționale aferente pieței titlurilor de stat”, subliniază oficialii, printr-un comunicat.
În același timp, veniturile obținute din deținerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.
Titlurile de stat vor putea fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit 18 ani. Valoarea unui titlu de stat este de 1 leu. Titlurile au formă dematerializată și remunerează investitorii cu o dobândă anuală. Ele pot fi cumpărate doar de la sediile unităților operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar și semnarea unui formular de subscriere.
Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează.
Geanina NICORESCU