Dezvoltarea clasei de mijloc la sate cu „Primul Utilaj Agricol“

Tina-Clasa de mijloc* Programul prevede acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari * Se dorește revitalizarea învățământului profesional și tehnic agricol

A fost lansat Programul de dezvoltare economică a clasei de mijloc de la sate, prin accesarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, aplicarea măsurilor introduse de reforma Politicii Agricole Comune. Se are în vedere și aplicarea unor măsuri noi, precum acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari independenți, dezvoltarea învățământului profesional și tehnic agricol, implementarea programului național „Primul Utilaj Agricol“, constituirea unor instrumente de garantare și de creditare din surse naționale, inclusiv microcreditare și dezvoltarea economiei rurale prin eco- și agro-turism.

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc de la sate vine cu soluții inovatoare pe mai multe domenii de activitate agricolă și neagricolă din spațiul rural.

*Primele vizate sunt fermele mici

Prima măsură se referă la coborârea pragului de eligibilitate de la 8.000 euro producție standard la 4.000 de euro, lărgind astfel baza potențialilor beneficiari de la 61.000 la 374.000. Sprijinul financiar vizează dezvoltarea fermelor mici și inițializarea în domeniul non agricol. Miza acestei alocări o reprezintă angajarea membrilor familiei la ferme proprii, mai ales a tinerilor din categoria vulnerabilă 16–24 de ani.

Programul include și măsuri pentru stimularea asocierii agricultorilor, eliminarea dublei impozitări și alte politici fiscale, stimularea înființării grupurilor de producători și a cooperativelor agricole. Vor fi implementate programe de informare și formare profesională, consiliere, adaptate nevoilor fermierilor mici și medii.

Alte măsuri sunt: crearea unor instrumente financiare de tipul grant + credit pentru cofinanțarea proiectelor europene la dobânzi avantajoase, creditarea investițiilor care nu pot fi finanțate din PNDR din cauza pragului de eligibilitate sau a epuizării fondurilor alocate, micro-creditare din fonduri naționale pentru fermele de subzistență, crearea de servicii adresate populației rurale și mic urbane.

Scopul programului destinat mediul rural este dezvoltarea clasei de mijloc cu reale capacități de antreprenoriat în sectorul agro-alimentar și al activităților neagricole, activități care să constituie resurse viabile și de durata pentru emanciparea spațiului rural.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU