Dezinteres total pentru vaccinarea copilelor împotriva cancerului de col uterin

cancer colEpidemiologii Direcției de Sănătate Publică Neamț ar trebui să centralizeze, zilele acestea, solicitările venite din partea medicilor de familie privind necesarul de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva cancerului de col uterin. Însă niciun doctor din județ nu a făcut vreo solicitare. Vaccinarea a trecut la capitolul „imunizare opțională la grupe de risc“ în cadrul Programului Național de Imunizări (PNI) după eșecul campaniei de vaccinare împotriva HPV (human papilloma virus) înregistrat în școli.

Dr. Elena Mucilenița, din cadrul DSP Neamț, a subliniat faptul că părinții trebuie să solicite medicului de familie realizarea acestei vaccinări, iar doctorul transmite cererea mai departe, la DSP, unde se face o centralizare a solicitărilor și se transmite la Ministerul Sănătății. În practică, însă, programul de imunizare gratuită a rămas o amintire. Cu atât mai grav cu cât România se află, în continuare, pe un nedorit prim loc în Europa în ceea ce privește incidența și prevalența cancerului de col. Teama de a nu suferi reacții adverse le determină pe mamele copilelor de 11-14 ani (din grupa de vârstă inclusă în program) să refuze această oportunitate.

Nu trebuie să uităm că acest ser a fost introdus în calendarul de imunizări după ce în urmă cu câțiva ani s-a derulat o campanie gratuită de imunizare a elevelor împotriva HPV, dar și a tinerelor care au vârsta peste 24 ani. Inițiativa autorităților din sănătate nu a prins în Neamț, cei mai mulți dintre părinți refuzând să își lase fetele să fie imunizate. Cele mai dornice de a se proteja împotriva cancerului de col uterin au fost femeile care au trecut de vârsta de 24 ani.

La nivelul județului nostru, numărului cazurilor noi de cancer de col uterin este în creștere de la an la an. Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin. Se poate manifesta prin sângerare vaginală, dar simptomele sunt de multe ori absente până când cancerul e deja într-un stadiu avansat. Tratamentul constă în intervenție chirurgicală, în stadiile incipiente, și chimioterapie împreună cu radioterapie, în stadiile avansate ale bolii. Cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin, screeningul și vaccinarea anti-HPV, au fost prevăzute în legislație și în România, începând cu anul 2013. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani.

Geanina NICORESCU