În dezbatere publică: *Cum se fac proiecte europene corecte

Tina-Termene, foto Vorel Ilisei, direcor OJFIR Neamț*Cea mai frecventă greșeală: crearea condițiilor artificiale *Așa se pierd și banii

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat spre dezbatere publică un set de instrucțiuni privind evitarea creării de condiții artificiale în accesarea fondurilor europene, pentru finanțarea investițiilor în agricultură și în dezvoltarea mediului rural. Sunt instrucțiunile refăcute. La un moment dat chiar se punea problema să se renunțe la condițiile artificiale impuse la întocmirea proiectelor europene, fiind considerate de fermieri prea restrictive.

Sunt vizate investițiile în ferme și procesarea produselor agricole, în livezi și procesarea fructelor, finanțarea acordată tinerilor fermieri care preiau conducerea unei exploatații agricole, precum și dezvoltarea activităților neagricole în mediul rural.

Există indicatori fizici, juridici și contabili ai condițiilor create artificial, care, atunci când sunt analizați individual, nu reprezintă în mod obligatoriu o neregulă. Până la urmă, cu siguranță, condițiile create artificial în proiectele europene sunt depistate, iar cei care au greșit sunt trași la răspundere.

*O mai bună informare a fermierilor

„Noile instrucțiuni vor fi incluse ca anexe la Ghidul solicitantului pentru submăsurile care vor fi deschise în cursul acestui an și au ca obiectiv informarea beneficiarilor cu privire la eventualele situații care pot duce la crearea condițiilor artificiale. Acest lucru asigură o mai bună informare a potențialilor beneficiari și a beneficiarilor asupra modului corect de accesare și implementare a măsurilor de finanțare. Anexele sunt specifice fiecărei submăsuri și, în urma rezultatelor consultărilor publice, vor fi adaptate cât mai bine diferitelor tipuri de investiții. Consider că este, pentru noi și pentru beneficiarii noștri, cea mai bună metodă de a arăta, în practică, modul în care sunt implementate cerințele europene în domeniu“, a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea investițiilor Rurale.

Acest set de instrucțiuni a fost realizat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în urma unor ample dezbateri și comunicări cu partenerii sociali ai Agenției, astfel încât să vină în sprijinul beneficiarilor prin clarificarea anumitor aspecte și indicatori, precum și prin enunțarea unor prevederi aplicate pe fiecare submăsură în parte.

*Cine greșește, pierde banii!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost până în prezent parte în 404 litigii care au avut ca obiect neregulile rezultate din identificarea condițiilor create în mod artificial de către solicitanți și beneficiari pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Cu astfel de situații s-au confruntat și mai mulți fermieri nemțeni, au ajuns în instanța de judecată, fiind apoi obligați să returneze banii europeni. De același tratament au avut parte și firmele de consultanță care au lucrat la întocmirea acelor proiecte europene.

Litigiile au vizat sancționarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a neregulilor identificate în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR referitor la crearea de condiții artificiale pentru obținerea de fonduri nerambursabile, pentru sporirea intensității sprijinului financiar nerambursabil sau pentru depășirea plafoanelor de sprijin impuse în cadrul măsurilor pentru investiții.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU