Despăgubirile pentru secetă, incerte!

Tina-SecetăFermierii care au suprafețe mari afectate de seceta prelungită, vor aștepta mult și bine până vor primi despăgubiri. Dacă vor primi!Asta pentru că  despăgubirile se acordă cu respectarea regulilor europene privind ajutorul de minimis. În cazul exploatațiilor agricole mari, trebuie cerut acordul Comisiei Europene, dacă vorbim de despăgubiri care depășesc 15.000 euro, pentru că sunt situații în care va trebuie  acordate despagubiri mai mari.

Ajutorul de minimis nu trebuie să depășească 15.000 de euro, bani dați trei ani consecutiv. Pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, România trebuie să obțină acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie să notifice forul de la Bruxelles, chiar dacă ajutoarele vor fi plătite doar din bugetul național. Fapt confimat de secretarul de stat Daniel Butănoiu, la întâlnirea cu fermierii nemțeni: ”Se va face centralizarea situației pagubelor produse de secetă în fiecare județ. În funcție de intensitatea sprijinului pe care trebuie să-l dăm, trebuie să anunțăm Comisia Europeană că intenționăm să dăm acest ajutor de stat, care depășește valoarea minimisului. La  acest ajutor putem acoda doar 15.000 euro, în cazul în care pagubele sunt mult mai mari față de această sumă pe beneficiar, automat trebuie să declanșăm un alt mecanism. Discutăm de minimisul de 15.000 euro pentru micii fermieri, de despăgubiri în cazul marilor fermieri. Al treilea lucru este cel legat de diminuarea normei pe venitul agricol, luată în calcul la plata impozitului agricol. Toate se realizează cu informarea Comisiei Europene pentru că, fiind un ajutor de stat, trebuie să avem aprobarea Comisiei. Nu cred că vor spune nu, pentru că situații de secetă sunt și în Franța, Grecia și Bulgaria. Este o chestiune  de solidaritate. Și anul trecut, când n-a fost această intensitate a pagubelor, România a primit sprijin din Fondul European de Solidaritate. Sunt situații punctuale, mai ales că este vorba de un ajutor pe care îl pătim din bugetul național. ”

Seceta face ravagii și în agricultura nemțeană. La nivelul județului, peste 60.000 hectare sunt afectate de secetă. Afectate au fost culturile de toamnă, dar cel mai mult au de suferit acum culturile agricole  înființate în primăvară. Peste 50 la sută din suprafețele cultivate cu porumb sunt puternic afectate de secetă. Planta are talie joasă, iar suprafața foliară este foarte mică. Dar deja a dat spicul. La fel de gravă este situația și la cultura de floarea soarelui.

 Tina CONDREA