Despăgubiri pentru secetă

Tina-SECETĂ*În Neamț sunt „pârjolite“ peste 47.500 ha

*Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, pășuni și fânețe

Guvernul a alocat 640 de milioane de lei pentru a despăgubi fermierii care au culturi agricole afectate de secetă. Nici agricultura nemțeană n-a fost ocolită de necazuri, mii de hectare fiind pârjolite de arșiță. La nivelul județului, seceta a dijmuit recoltele de pe o suprafață totală de peste 47.500 de hectare, cele mai afectate fiind culturile de porumb, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, pășuni și fânețe, ele ocupând și cele mai mari suprafețe în planurile de cultură ale fermierilor nemțeni. Iată și cum arată situația, privind comparativ cât s-a semănat și cât a mai rămas după ce seceta a făcut ravagii pe ogoare. La porumb sunt afectate 21.367 ha din cele aproape 59.000 ha cultivate în primăvară. La floarea soarelui, situația este dezastruoasă, recolta fiind serios diminuată pe aproape 8.200 ha, din totalul de 12.335 ha. La soia pentru boabe, cultura a avut de suferit pe 4.505 ha, din totalul de 6.270 ha cultivate. Cartoful a fost afectat pe 260 ha din totalul de 7.200 ha, iar sfecla de zahăr pe 2172 ha din cele 3.256 hectare ocupare cu această cultură. Seceta a dat iama și prin 38 hectare de legume din totalul de peste 4.550 hectare cultivate în câmp. La capitolul pășuni și fânețe, pagubele produse de secetă sunt foarte mari, fiind afectate de circa 7.750 ha din totalul de aproape 67.650 ha și în jur de o mie de hectare de fâneață, dintr-un total de peste 42.500 ha.

*Despăgubiri de 210-420 lei pe hectar

Plățile către fermierii afectați de seceta vor începe probabil din luna decembrie 2015. De la 1 noiembrie va demara primirea cererilor pentru despăgubiri, acordate pentru fermierii care au suferit pierderi mai mari de 30%.

Valoarea despăgubirilor pentru culturile principale nu va depăși 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridice și 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice. Alte ajutoare de stat vor fi acordate culturilor de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreț, pășune și fâneață.

Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depună o cerere la primărie, în care să specifice suprafața și culturile calamitate, precum și paguba suferită. Apoi, o comisie locală pentru situații de urgență va evalua starea pe teren, va aprecia suprafața, procentul de afectare și va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia județeană pentru situații de urgență va verifica și ea veridicitatea datelor, întocmind o situație centralizată pe care o va înainta Ministerului Agriculturii. Pentru culturile distruse de secetă în procent de peste 30 la sută, Fiscul poate acorda reducerea normei de venit ce stă la baza calcului impozitului agricol. Dar și aici, documentul de bază este tot procesul-verbal de constatare a pagubelor produse de seceta din această vară.

Tina CONDREA