Despăgubiri pentru culturile afectate de secetă 

Tina-Secetă*Plata, până la finele acestui an

Până la finele acestui an, ori chiar la începutul lui 2016, fermierii care au culturile agricole afectate se secetă vor primi despăgubiri.

”După ce se va constata care este impactul total al secetei și care este necesarul de despăgubire, Ministerul Agriculturii va merge la Comisia Europeană. Acest lucru este important deoarece nu putem cheltui nici un ban ca subvenție, fie de la stat, fie din banii europeni, dacă nu avem aprobarea Bruxelles-ului. Cererea noastră, cu siguranță, va fi acceptată. Asta pentru că este un caz de forță majoră, urmând ca, spre finalul anului, dacă nu chiar începutul anului viitor, pentru că durează perioada de aprobare, sa dăm despăgubiri pentru secetă, pentru toți fermierii afectați”, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la întâlnirea Clubului Fermierilor Agralim, desfășurat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni.

Pentru a beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să se adreseze Prefecturii Neamț,  urmând ca, în teritoriu,  să se deplaseze comisia de constatare a pagubelor. ”Seceta e foarte gravă, ea a afectat doar zona Moldovei. Cu toate acestea, este vorba de o suprafața agricolă foarte importantă pentru România”, a mai spus George Turtoi.

*Producțiile, serios dijmuite de secetă

Pe bună dreptate, fermierii sunt extrem de îngrijorați, deoarece se tem că anul acesta nu vor putea să obțină nici măcar banii investiți. Ei spun ca producțiile din acest an vor fi mici cu 40%-50% decât în anul 2014.

Iată și opinia avizată a specialistului, dr.ing. Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni: ”Nu numai soiul și specia cultivată reușesc, într-un fel, să diminueze pierderile de recoltă generate de dificitul de umiditate. Sunt și lucrările, tehnologiile specifice de aplicat în aceste condiții de secetă. Tehnologii care urmăresc conservarea apei în sol. Dar iată că și în aceste condiții, dacă seceta va continua cel puțin o săptămână, culturile de primăvară, dar și cele de toamnă, vor fi aproape compromise. Cu un astfel de deficit de umiditate, în cei de 53 de ani de existență a SCDA Secuieni, nu ne-am confruntat niciodată cu o așa secetă. Au fost ani cu primăveri secetoase, dar în anul agricol 2014-2015 am avut 3 luni la rând cu deficit mare de umiditate, respectiv lunile aprilie, mai și iată că am trecut și de jumătatea lunii iunie, tot fără ploi. Deficitul înregistrat la momentul de față este de 150 l, față de media multianuală, ceea ce este foarte-foarte rău pentru plantele din cultura mare. Aspectul câmpului demonstrează acest lucru”.

Lipsa precipitatiilor din ultimele luni a afectat serios culturile de grâu, porumb si floarea-soarelui din majoritatea zonelor județului.

Tina CONDREA