*Se prefigurează noi programe naționale de diagnostic și tratament timpuriu al tulburărilor psihice și de comportament * În județul Neamț sunt în evidențe aproape 8.000 de bolnavi psihic
Asigurații pot beneficia de diagnostic și tratament decontat de CAS în cazul tulburărilor psihice, însă, din păcate, prea puțini bolnavi apelează la ajutorul specialiștilor, susțin reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. De asemenea, CNAS își propune ca, în perioada următoare, să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative. Organizația Mondială a Sănătății a ales ca temă a zilei sănătății din acest an „Depresia și bolile mintale“, în condițiile în care incidența tulburărilor psihice și de comportament este într-o creștere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu.
Datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că, din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.
„Casa de Sănătate își propune pentru perioada următoare să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative. Totodată, CNAS își propune ca, în colaborare cu profesioniștii din domeniu, să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament“, au transmis reprezentanții CNAS, printr-un comunicat.
Marian Burcea, președintele CNAS, a subliniat că multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății.
Studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice și de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii și blamului social. Deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate.
La finele anului trecut se aflau în evidențele Direcției de Sănătate Publică Neamț aproape 8.000 de bolnavi psihic (din care aproape 300 periculoși), mai mult de jumătate fiind din mediul rural. Din totalul pacienților aflați în evidențe, 200 reprezintă cazuri noi, înregistrate pe parcursul anului trecut. Din păcate, numărul specialiștilor care-i pot diagnostic și trata este foarte mic, astfel încât s-a ajuns în situația ca aproape 600 de bolnavi psihic să fie în grija unui singur medic.
Geanina NICORESCU