DECEMBRIE: CALENDARUL PLĂŢILOR SUBVENŢIILOR AGRICOLEDECEMBRIE: CALENDARUL PLĂŢILOR SUBVENŢIILOR AGRICOLE

Tina-Calendar subvenţii3Luna decebrie vine cu multe „daruri” pentru fermieri. În fapt, sunt drepturile lor legal cuvenite. Vorbim de subvenţiile pe care le-au solicitat pe parcursul anului 2014. Celor mai multe le-a venit acum scandenţa.  Mai exact, la plată vor intra mai multe tipuri de sprijin financiar destinat fermierilor. Începând cu data de astăzi, 2 decembrie 2014.  

Iată şi categoriile de beneficiari: fermierii și apicultorii afectați de calamități vor primi despăgubiri, se va finaliza plata unică pe suprafaţă, se vor da banii şi pentru berbecuţii şi junincile achiziţionate la jumătate de preţ. Ca „bonus”, producătorii din sectorul ecologic vor avea o nouă șansă să obțină subvențiile specifice. Este vorba de fermierii din sectorul ecologic care nu au depus cererea de ajutor specific de minimis compensatoriu pentru exploataţiile vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică. Detaliem fiecare plată în parte.

 

* Despăgubiri pentru apicultorii calamitați

Începând cu data de 2 decembrie 2014, se vor plăti sumele aferente schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”. Bugetul alocat pentru despăgubirea crescătorilor de albine se ridică la peste 4,13 milioane de lei. Prin actul normativ adoptat  se stabilește valoarea sprijinului financiar, după cum urmează: 1.4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii şi de 2.7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.

Totodată, actul normativ stabilește categoriile de beneficiari și procedurile de acordare a compensațiilor. Este vorba de  apicultori, persoane fizice care deţin certificat de producător;  apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică.

În judeţul Neamţ au fost depuse 98 de dosare, din care numai 96 au întrunit toate condiţiile pentru ca ele să poată intra la plata despăgubirilor. Cele 96 dosare valabile au în „spate” peste 8200 de familii de albine. În total, sprijinul financiar cuvenit se ridică la 50.000 lei

.

*Despăgubiri pentru agricultorii calamitați

Tot din 2 decembrie intră la plata despăgubilor şi fermierii ale căror culturi agricole au fost calamitate și au depus cereri de sprijin până la data de 7 noiembrie 2014 la sediile primăriilor vor fi despăgubiți. Plata se va realiza, într-o singură tranșă, până la data de 31 decembrie 2014.

Acordarea despăgubirilor se face în baza Hotărârii de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Actul normativ urmărește reducerea impactului economic asupra continuării activităților agricole ca urmare a pierderilor suferite de către producătorii agricoli din zonele calamitate de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii, vânt puternic, căderi masive de zăpadă și îngheț manifestate în perioada ianuarie- august 2014.

Conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate în perioada ianuarie-august 2014, suprafața agricolă totală calamitată s-a ridicat la 141.568, 33 ha, actul normativ în cauză urmând să compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantațiile afectate, prin acordarea de sume bănești în cadrul unei scheme de ajutor „de minimis”.

În judeţul Neamţ, avem un singur dosarpentru despăgubiri, cel depus de Societatea Agricolă „Trei Sate” din comuna Ion Creangă.  Aici au fost calamitate 34 hectare de livadă, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 9000 euro.

Cuantumul a fost stabilit pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producătorii agricoli, valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi unice neputând depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiului financiar respectiv şi două exerciţii financiare precedente.

 

*În plată, ultima tranșă la subvenţiile pe suprafaţă

Până la finalul lunii decembrie 2014, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ va finaliza achitarea ultimei tranșe a subvenției pe suprafață. Asta după ce a fost  deja achitat avansul de 50 la sută.

Pentru schema de plată unică pe suprafață, cuantumul maxim al plăților este de 156,89 de euro/hectar. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar.

Pentru anul în curs, la APIA Neamţ au fost depuse 28.000 cereri de subvenţii care însumează o suprafaţă totală de 175.105 hectare teren agricol lucrat. Cât de subvenţia suplimetară acordată pentru sfecla de zahăr, treaba este foarte simplă. În judeţ, cu sfeclă dezahăr au fost cultivate 3450 hectare. După controlul efectutat în teren, întreaga suprafaţă a intrat la plată. Trebuie spus că, la sfecla de zahăr, acordarea subvenţiei este condiţionată de densitatea plantelor la hectar. Plantele au ieşit bine la numărătoare.

 

*Bani pentru ameliorarea în zootehnie

Până la finele lunii decembrie vor trebui daţi banii şi pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli a berbecilor de reproducție din rase specializate şi de juninci din rase specializate.

Astfel, fermierilor nemţeni li s-a dat astfel posibilitatea să achiziționeze berbecuţi şi  juninci cu 50 la sută din preţul de achiziţie. În cifre absolute, este vorba de 5 000 de lei pentru o junincă cumpărată şi de 2.500 le pentru un berbecut de rasă. Asta în condiţiile în care alocarea financiară a fost marcată de mai multe restricţii. Cel mai mare „duşman” al fermierilor nemţeni  interesaţi de ameliorarea genetică a animalelor a fost timpul. Reglementarea s-a dat pe 15 octombrie 2014, iar dosarele de plată trebuiau depuse până pe 10 noiembrie. Fermierii au avut la dispoziţie  mai puţin de o lună ca să poată lua aceşti bani. Unii s-au descurcat, cei mai mulţi nu!

În „maratonul” accesării fondurilor pentru ameliorarea genetică a animalelor avem 12 finalişti nemţeni şi, normal, tot atâtea dosare de plată. Dntre acestea, 5 beneficiari au depus dosare pentru achiziţia a 69 berbecuţi de prăsilă, cu certficate de orgine a rasei,  fermierii nemţeni fiind nevoiţi să străbată toată ţara pentru a-i cumpăra. Asta pentru că în judeţul Neamţ nu avem nici  o unitate zootenhică certificată în obţinerea berebecuţilor de rasă. Celelalte 7 dosare vizezaă achiziţia a 56 juninci de rasă, cu certificate de orgine. Aici fermierii au avut un pic de noroc, 17 juninci de rasă certificată au fost achiziţionate direct din judeţ, mai exact de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuinei, alte 10 juninci au fost achiziţionate de la două  ferme zootehnice din judeţele Iaşi şi Bacău. Restul, adică 27 de juninci, au fost aduse din import.

Tina CONDREA