De la 1 august 2016: TVA redus în agricultură

Tina-TVA redus*Sunt vizate producția agricolă și prestări de servicii agricole *Scăderea este de la 20% la 9% *Listă lucrărilor la care se aplică reducerea de TVA

Începând cu data de 1 august, TVA-ul pentru livrarea de produse folosite în producția agricolă și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor folosite în sectorul agricol va scădea de la 20%, cât este în prezent, la 9%. Măsura, anunțată încă de la sfârșitul lunii iunie, a fost reglementată și publicată în Monitorul Oficial.

Din această lună se aplică TVA-ul redus pentru lucrări agricole, livrarea unor inputuri necesare producției agricole, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide și alte produse necesare însămânțării sau cultivării plantelor în agricultură, dar și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii culturilor agricole.

Pentru evita posibile fapte de evaziune fiscală, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii au elaborat un proiect de act normativ care identifică în mod exact bunurile și serviciile care intră sub incidenta reducerii de TVA.

Cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru livrarea de produse precum: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, care se încadrează la codurile prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

* Servicii agricole cu TVA redus

Pentru prestările de servicii, proiectul conține o listă cu lucrările agricole la care se aplică reducerea de TVA. Este vorba de lucrări de fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator și modelat sol, semănat sau plantat, tăvălugit, stropit, prăfuit (combatere boli, dăunători), erbicidat, tratarea semințelor utilizate la înființarea culturilor agricole, cu produse de protecție a plantelor, recoltat sau dislocat culturi, colectarea și balotarea materialului vegetal, prin presare în baloți, tocat resturi vegetale, prășit culturi, executat sau deschis rigole în vederea modelării solului la legume, nivelatul terenului agricol, prin care se asigura o suprafață cat mai plană terenului de cultură, prin reducerea abaterilor de microrelief provocate de celelalte lucrări agricole, plantatul în biloane la cartof și legume, răritul și decoletarea la sfecla de zahăr, înșirat, balotat, păpușit la tutun, cosit, greblat, lucrări de însilozare și depozitare a furajelor în ferme zootehnice, scarificare, respectiv afânare adâncă pe soluri compactate, desfundat terenul la adâncimi mari, pentru a favoriza creșterea rădăcinilor.

În sectorul legumelor și fructelor sunt vizate lucrări de săpat gropi pentru plantarea pomilor, tocat coarde, crengi, lucrări de colectare, sortare, condiționare, etichetare la legume și fructe, operațiuni de montare a spațiilor protejate, respectiv sere și/sau solarii.

Din sectorul zootehnic sunt incluse lucrări specifice de evacuare a dejecțiilor și de asigurarea furajelor în sau din fermele zootehnice, dezinfecția, dezinsecția și deratizarea în fermele zootehnice, tunsul oilor, sortarea, marcarea și ambalarea ouălor, curățatul copitelor sau ongloanelor la animale. Sunt vizate și curățarea vegetației nedorite și distrugerea mușuroaielor de pe pășuni și fânețe, supraînsămânțări pe pajiști, amenajare surse de apă pentru animale pe pajiști, parcelarea pajiștilor.

La sistemele de îmbunătățiri funciare sunt vizate doar lucrările de decolmatat sau curățat canale de irigații și/sau de desecare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU