De ieri, PRO AGRO  are sediu şi la Piatra Neamţ!

Abia întors de la Bucureşti, Cezar Sava, directorul Camerei Agricole Neamţ, a venit cu o veste bună pentru fermierii nemţeni: „Am negociat cu conducerea Fondului Mutual PRO AGRO. În virtutea bunelor relaţii de colaborare cu Camera Agricolă Neamţ, am reuşit să aducem fondul şi la Piatra Namţ. Am fost desemnat ca reprezentant al Fondului Mutual PRO AGRO pentru Agenţia de Dezvoltare Regional Nord-Est. Sediul  Fondului va fi la Camera Agricolă Neamţ. Astfel, Piatra Neamţ devine „capitala” Fondului Mutual PRO AGRO pentru cele 6 judeţe din zona Moldovei.

Prin Fondul Mutual PRO AGRO, fermierul primeşte despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă, inundaţii, ploi torenţiale, boli foliale, boli ale solului, boli la animale. Fermierii afiliaţi, prin cotizaţia achitată, contribuie la formarea  unui  depozit financiar din care se fac plăţile respective. Banii din acel depozit sunt la dispoziţia fermierilor, ei hotărăsc cum vor fi cheltuiţi.”

Spre deosebire de firmele „tradiţionale” de asigrare a culturilor agricole, PRO AGRO acordă despăgubiri şi pentru pierderile de producţie cauzate de secetă. Deşi pare paradoxal, pentru ele seceta nu constituie un factor de risc, pentru care se pot încheia poliţe de asigurare.

 

*PRO AGRO, alături de fermierii aflaţi la necaz

 

Fondul Mutual PRO AGRO are ca unic obiect de activitate acordarea de compensaţii financiare fermierilor afiliaţi pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, plantelor sau de un incident de mediu. Fondul Mutual PRO AGRO a luat fiinţă anul trecut, membrii săi fiind producători agricoli, membri ai organizaţiilor componente ale Federaţiei Naţionale PRO AGRO din sectoarele agricole vegetal şi animalier. La Fondul Mutual PRO AGRO poate adera orice producător agricol din România prin semnarea cererii de adeziune.

Pentru început, Fondul Mutual Pro Agro va avea doar o secţiune comună, la care vor participa toţi membrii afiliaţi, respectiv cei din sectoarele vegetal şi zootehnic, la speciile porcine, avicol, ovine, caprine şi bovine.

Romania va avea la dispoziţie 400 de milioane de euro pentru înfiinţarea fondurilor mutuale, bani care vor fi alocaţi prin PNDR 2014-2020. În prima etapă va fi alocată tranşa de 200.000 euro.

Pentru constituirea unui fond mutual, fermierii vor trebui să vină cu o contribuţie de 35%, iar contribuţia publică va fi de 65%.  De menţional că, din contribuţia publică,  procentul de 75%  îl reprezintă fonduri europene şi 25% sunt fonduri din bugetul naţional.

Tina CONDREA