Dai foc la miriște, te-au ars la subvenții!

*Amenzi între 1.000 și 2.500 lei

În perioada de recoltare a cerealelor păioase, crește riscul de incendiu atât pe lanuri, cât și în depozitele de cereale și furaje, evenimente care pot avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător, vieții și bunurilor. Motiv pentru care, anual, fermierilor li se atrage serios atenția că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil! Dar nici a vegetației uscate de pe pajiștile permanente! Obiectivul acestor cerințe este acela de a menține materia organică în sol. În cazul pășunilor, este vorba de menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

Drept avertizare, agricultorilor li se spune clar și ce au de pătimit dacă se joacă de-a pârjolul… Dau foc la miriște, se „ard“ la subvenție! Mai exact, cei care nu respectă condițiile impuse, automat li se vor aplica reduceri la plata subvențiilor.

Reamintim că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei.

*Paza bună trece primejdia rea

Pentru reducerea riscurilor producerii unor incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, proprietarii de terenuri agricole, deținătorii de utilaje agricole și de transport trebuie să țină cont de măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor care trebuie respectate pe timpul desfășurării campaniei de recoltare și depozitare a cerealelor. Este vorba în primul rând de izolarea lanurilor prin fâșii arate sau discuite, strângerea paielor rezultate în urma recoltării și executarea arăturii miriștii. Direcția de recoltare a combinelor va fi inversă direcției vântului dominant, fiind interzis fumatul și focul deschis în lanuri, miriști, pe combine, utilaje și autovehicule de transport în perioada de recoltare a cerealelor. Alimentarea cu carburanți se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul și transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecționate din material plastic și alimentarea în lan sau la distanțe mai mici de 50 m față de acestea. Remedierea unor defecțiuni apărute la mașinile și utilajele agricole se va face la o distanță de cel puțin 50 m față de lanurile nerecoltate, miriști sau vegetație uscată.

* Arderea miriștilor sancționată de APIA!

Proprietarilor și deținătorilor de terenuri le este interzis să ardă miriștile sau vegetația uscată fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a primăriilor și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile respective.

Arderea miriștilor contravine normelor de bune condiții agricole și de mediu, de care depinde plata subvențiilor. Obiectivul acestor condiții fiind menținerea materiei organice în sol. Agricultorii care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare. Fermierilor care nu respectă aceste condiții, APIA va aplica reduceri la plata subvențiilor, indiferent de suprafața arsă. Aceleași restricții sunt valabile și la arderea vegetației uscate pe pajiștile permanente.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU