Interviul săptămânii:
* spune Ciprian Șerban, cel mai tânăr șef de partid
Pe o scenă politică tot mai agitată – și la nivel național și pe plan local – PPDD-ul nu mai pare a fi cel mai agitat sau șturlubatic actor cum se înșurubase inițial în conștiința publică.
După tam-tam-uri și subiecte nu tocmai roz care l-au ținut pe primele pagini ale ziarelor, PPDD Neamț a reușit o stabilizare și o evadare din zona de război neproductiv. Mai mult, în tumultoasa viață politică de la CJ Neamț, PPDD a reușit – cu o singură excepție – să fie mereu în multele alianțe majoritare. De ce, cum și pentru ce explică Ciprian Șerban, președintele PPDD Neamț.
Reporter: Domnule Ciprian Șerban, PPDD a fost privit drept o apariție colorată, exotică pe scena politică românească. Conduceți una dintre cele mai puternice filiale județene din țară și sunteți cel mai tânăr lider județean și din PPDD, și din Neamț. E o poziție incomodă?
Ciprian Șerban – Suntem în 2013 și nu cred că la o funcție care se ocupă prin votul colegilor se mai ține cont de vârstă, rasă, sex sau religie. Tinerețea mea nu este nici avantaj, nici handicap. Consider că și acum, și toată viața voi avea de învățat de la cei mai cu experiență dar asta nu înseamnă că trebuie să-mi fie teamă sau să mă oprească de la a mă implica în activitatea publică, politică sau cetățenească. Eu la PPDD Neamț am și un foarte mare avantaj: am alături de mine, în Biroul Județean, dar și în întreaga organizație, oameni deosebiți. Dacă nu lucrezi în echipă nu ai ce căuta în politică. Suntem în această echipă și oameni mai tineri – cum sunt eu, cum e viceprimarul Grigoraș, cum sunt consilierii județeni Ștefănuț Ploscaru sau Iulia Șerban – dar și oameni cu mai multă experiență de viață (și aici pot nominaliza viceprimarul de Dumbrava Roșie sau consilierii județeni Smarandei sau Iftode). Și organizațiile noastre locale au președinți de pe diverse paliere de vârstă – și de 60 de ani, dar și de 40 sau chiar mai puțin.
Tinerețea îți dă un anumit dinamism. Dacă știi să împletești acest atu cu răbdarea de a-i asculta pe ceilalți, cu dorința de a rezolva problemele comunităților, cu spiritul de echipă, poziția nu e nici comodă, nici incomodă ci normală.
Rep: Lăsând la o parte persoana Mihai Fărcășanu, PPDD Neamț a pierdut o funcție importantă la nivel de județ, cea de vicepreședinte la Consiliul Județean. Care credeți că au fost cauzele? Mai aveți vreo șansă să recuperați această funcție?
C.Ș.: Această funcție a fost pierdută înainte de a fi eu președinte. Normal că ne-am dori să o recâștigăm, că acesta e scopul oricărui partid politic: să aibă acces la pârghiile de decizie pentru a putea duce la capăt programele expuse în campanie și proiectele solicitate de cetățeni. Acum, ca să fim cinstiți, la CJ Neamț un număr similar (sau poate mai mare) de consilieri au și cei de la UNPR, de la PNL sau de la PDL și nici aceste partide nu au vicepreședinte. Atunci când a pierdut PPDD funcția a fost un anume context. Poate nu am gestionat nici noi, ca partid, perfect acea situație, poate a fost și un anume ghinion… Acum nu mai dezgropăm morții că oricum nu ajută la nimic, interesul nostru este să ducem în Consiliul Județean rezolvări viabile pentru problemele comunităților și să ne zbatem ca aceste propuneri ale noastre să fie votate și de ceilalți colegi din CJ.
Sancțiuni dictate de rezultate
Rep.: Sunteți pe primul loc și la dinamism în partid. Exluderi, numiri de consilieri locali sau județeni noi… Care e cauza?
C.Ș.: Până la o limită, aceste mișcări sunt normale. Suntem un partid tânăr, aflat în plin proces de așezare a structurilor proprii și de poziționare pe eșichierul politic. După primele examene reale – mă refer la alegerile locale și parlamentare – a fost normal să tragem niște concluzii. Păi dacă ai o organizație care la locale nu a obținut nici un mandat de consilier, nu e normal să iei acolo niște măsuri, să forțezi o deschidere a organizației, să dezvolți echipa locală de lideri? Sau, ca sa vă dau exemplul invers, de ce să intervii acolo unde oamenii au avut rezultate foarte bune la locale și la generale s-au mobilizat și mai bine? Dar să știți că toate aceste decizii la care vă referiți nu au fost luate, unilateral, de Ciprian Șerban. A fost votul Biroului Județean, au fost cazuri analizate în mai multe ședințe. Unde situația a impus, au fost vizite și analize în teren, s-a stat de vorbă cu membrii birourilor locale, s-a analizat la virgulă fiecare caz în parte.
Suntem destul de maturi să recunoaștem că poate au fost și erori. Statutul partidului prevede și dreptul la contestație la forurile superioare. Unde chiar noi ne-am dat seama că poate a fost o greșeală sau un exces de zel sau poate chiar o nedreptate, am avut puterea să revenim, am reanalizat cazul. Pot să vă dau exemplul de la organizația Ceahlău unde, după eforturi, a fost repusă în funcție fosta șefă a organizației.
Dar apropo de reașezări, PPDD este un partid care se dezvoltă de la zi la zi. Dacă vin oameni de valoare, cu experiență, cu cărți de vizită impresionate, lideri de opinie de necontestat, doar nu o să-i ținem la ușă. Îi primim în rândul nostru și, dacă ei confirmă că merită, le acordăm și sarcini în plus. Nimeni nu e bătut în cuie la PPDD, important e ca echipa să fie mai bună, mai competitivă, de la o zi la alta.
Rep: Aveți la Consiliul județean „votul de aur”. Practic, de la alegerile locale, cei cinci consilieri PPDD au făcut parte din aproape toate alianțele majoritare. Cum jucați această poziție (avantajoasă, până acum) din punct de vedere politic?
C.Ș.: Avantajul echilibrului de forțe din Consiliul Județean e un câștig pentru democrație, pentru cetățean. Dincolo de aceste alianțe din Consiliul Județean, noi, consilierii PPDD am plecat de la început la drum cu ideea că oamenii ne-au acordat votul și încrederea ca să rezolvăm probleme nu ca să creem altele noi. Îi rog pe toți analiștii sau cetățenii interesați de subiect să observe că niciuna din alianțele precedente de la CJ Neamț nu a fost aruncată în aer de PPDD. Noi suntem pentru stabilitate, pentru un climat normal de muncă în această instituție. Chiar vrem ca toți consilierii județeni, toți actorii politici din acest for să ne așezăm la aceeași masă fără ranchiună, fără orgolii. Din anul scurs de la ultimele alegeri ar trebui să tragem toți niște concluzii. Și chiar dacă le place sau nu unora, PPDD a fost la Consiliul Județean un factor de echilibru. Și în continuare, votul nostru va ține cont nu neapărat de criterii politice, ci de cele administrative, de interesul real al comunităților.
Punctul forte: unitatea grupului
Rep: La alegerile parlamentare, PPDD Neamț a obținut, prin redistribuire, un mandat de deputat. Ce credeți că a lipsit pentru ca partidul să aibă și un senator nemțean?
C.Ș.: Ne-a lipsit o organizare mai bună în unele organizații locale. Poate ne-a lipsit și un pic de noroc, dar cel mai corect e să ne uităm în curtea noastră. Vă spuneam și mai devreme, din aceste bătălii și scoruri tragem concluziile care se impun și avem tăria să reparam ce trebuie reparat.
Rep: Care sunt punctele forte ale organizației pe care o conduceți?
C.Ș.: Unitatea grupului. Spiritul de echipă. Sinceritatea consilierilor noștri locali și județeni. Așa cum am mai spus, politica e sport de echipă. Nu e hard-enduro unde concurezi individual.
Rep.: Care sunt punctele slabe ale aceleași filiale?
C.Ș.: Valoarea filialei județene este dată de suma valorii fiecărei organizații locale. Avem organizații locale foarte puternice, foarte bine așezate, dar avem și unele la care trebuie lucrat la partea de întărire, de dezvoltare, de organizare.
Cetățeanul nu câștigă nimic din circ
Rep.: Cam multe discuții, certuri, alianțe făcute și desfăcute la CJ Neamț. De ce? Câștigă ceva cetățeanul din acest circ?
C.Ș.: Normal că nu au avut nimic de câștigat nici cetățeanul, nici județul. De aceea eu – cum spuneați, un lider tânăr – fac apel la toți ceilalți lideri de filiale să găsim maturitatea necesară pentru a construi împreună pentru județ.
Rep: Ați primit oferte de la alte partide în ultimul an? De la care?
C.Ș.: Nu am primit oferte. Nici nu aștept. Dacă vor veni le voi refuza, așa că să nu-și piardă nimeni timpul.
Rep: Cum se împacă statutul de om de afaceri cu cel de tânăr politician?
C.Ș.: De la tatăl meu – Dumnezeu să-l odihnească în pace! – care a fost cu adevărat om de afaceri am învățat că în viață trebuie să ai echilibru și să așezi echilibru în tot ce faci. Din punctul meu de vedere, politica nu trebuie amestecată cu nimic. Cum la fel familia nu trebuie implicată în alte activități. Dacă ai echilibru și respecți legile poți face și politică, și fotbal, și afaceri, să ai timp și pentru familie fără a le amesteca duplicitar. Eu nu amestec politica cu afacerile.
Rep: Dați trei exemple de politicieni nemțeni care ar putea fi modele pentru tinerii care intră în politică.
C.Ș.: Nu o să vă dau exemplele cerute. Nu pentru că nu ar fi oameni politici în Neamț de la care tinerii să aibă ce învăța. Ci pentru că eu cred că fiecare trebuie să-și aleagă propriile modele, să ia de la fiecare doar partea bună. Și eu caut zi de zi modele, mă uit la ce fac politicienii consacrați, și bine și rău, și trag propriile-mi concluzii. Tinerii din ziua de azi au destulă inteligență ca să-și aleagă singuri exemplele pozitive, nu trebuie să le dau eu aceste modele.
Tinerii – așteptați pe reduta politicii
Rep: Ce v-a dezamăgit până acum în politică?
C.Ș.: Neseriozitatea. Incoerența. Vedeți zilnic cum unii politicieni ieri au zis ceva și azi spun altceva. Și mâine votează altfel. Nu vrea să fiu așa, dacă ar apărea acest pericol m-aș retrage. Un politician care uită să fie consecvent, serios, să aibă cuvânt, se dezumanizează. Românii au nevoie de politicieni și pricepuți, și corecți.
Rep.: Au nevoie tinerii de contact cu politica? De ce?
C. Ș.: O, da. Din tot sufletul invit tinerii să vină spre politică, să se implice. E ca la fotbal, nu poți da gol dacă nu intri pe teren. Nu poți de pe margine să corectezi ce nu-ți place. Cei dintr-o galerie pot scanda, dar nu pot marca goluri. Le recomand tuturor tinerilor să se implice și în politică dar și în alte activități participative, în zona de asociații civice. Capătă experiență și în timp vor vedea că vocea lor contează dacă se implică.
Daniel VINCA