Nemțenii care vor să plece peste hotare la muncă, trag lozul câștigător

03/02/2018

*În această perioadă, rețeaua EURES România dispune de o varietate de joburi, care sunt bine plătite de angajatori
*Cele mai multe oportunități de angajare sunt în Spania, Germania și Danemarca
La început de februarie, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 667 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Spania, Germania și Danemarca. În această perioadă, angajatorii iberici dispun de 164 locuri de muncă, respectiv 150 de agricultor, sudor -10, tehnician-3 și un post de montator structuri (panouri) metalice. În Germania, nemțenii au o diversitate de joburi vacante, în multe meserii atractive. Din cele 120 de slujbe, 28 pot fi ocupate de șoferi de camion, 25 le revin salvamarilor, 10 programatorilor PLC, 6 bucătarilor, 5 ospătarilor și 4 fizioterapeuților.
*Premieră pentru nemțeni: în ucenicie, la o importantă cofetărie din Munchen
Tinerii nemțeni și nu numai, cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, care cunosc limba germană, pot urma o perioadă de ucenicie, la o importantă cofetărie din Germania, respectiv orașul Munchen. Cursurile sunt oferite de rețeaua EURES România, prin Agenția Federală de Muncă – Serviciile de Plasare Internațională Bavaria, ca reprezentant al angajatorului german, e vorba de compania de produse de panificație, patiserie și cofetărie Rischart. În timpul perioadei de ucenicie, tinerii vor învăța să pregătească produsele de patiserie, cremele, pastele și aluaturile, gogoșile și celebrele torturi Rischart, tortul Sacher, precum și renumitul ștrudel bavarez cu mere. Pentru cele 4 posturi vacante, angajatorul german cere cunoștințe de limba germană, nivel A2 – B1. Salariul va fi conform contractului colectiv de muncă, stabilit pentru ucenici în landul Bavaria și se va comunica în timpul interviului. Firma va asigura mesele tip cantină și cazare la un preț redus. Se oferă echipament de lucru. Se mai acordă o reducere de 25-50% la produsele companiei, precum și prime de Crăciun și de concediu. Angajatorul va pune la dispoziția candidaților un mentor pentru a ajuta tinerii în demersurile de integrare la locul de muncă și în cele administrative. Contractul de ucenicie va fi pe o perioadă de 3 ani. CV-urile se vor transmite completate la calculator în limba germană, însoțite de copia diplomei de liceu, la adresa de e-mail ZAV-IPS-Bayern@arbeitsagentur.de
*Angajatorii germani mai dispun de posturi în construcții și în alte domenii de activitate
În Germania, mai sunt vacante câte 3 posturi de electrician în construcții, personal servire clienți și șofer de autobuz. Tot aici, firmele oferă câte două posturi de mecanic instalații sanitare de încălzire și climatizare, montator instalații electrice, personal întâmpinare oaspeți și tehnician mecatronică. Pe lângă oferta mai sus prezentată, angajatorii germani pot încadra următoarea categorie de personal: commis chef, contabil, inginer construcții civile, macaragiu, manager front-office, mecanic instalații de climatizare și refrigerare, menajeră – șefă, sudor, tehnician service, tehnician sisteme de încălzire, vopsitor auto, și zidar. Lucrătorii români care se pricep în agricultură, se pot angaja în Danemarca, unde sunt disponibile 100 de posturi de culegător de mazăre. În Olanda, există 56 locuri de muncă pentru 20 lăcătuși confecții metalice și tot atâția sudori, precum și pentru 15 culegători de căpșuni și un instalator încălzire centrală și de gaze. Și în Polonia se găsește de muncă. Acolo, firme dispun de 40 de joburi pentru specialiști în relșații cu clienții. Companiile din Marea Britanie vor să angajeze 5 asistenți medicali.
*În țara capitalei Uniunii Europene se găsesc 38 de posturi vacante
Nici belgienii n-au uitat de noi. În acest stat, sunt 38 locuri de muncă disponibile pentru români, respectiv 10 posturi de ciontolitor tranșator carne, 4 de operator cnc, 3 ca șofer camion, două de electrician iluminat stradal, două ca macaragiu și tot atâtea de tehnician rețele de telecomunicații.
Oportunități de încadrare sunt și în Cehia, unde fimele pot primi 30 de lucrători, din care 15 să fie operatori CNC și tot atâția forjori. În Portugalia este de muncă în agricultură, unde sunt vacante 30 de posturi de culegător de zmeură, mure și afine. Același număr de joburi îl găsim și în Slovenia. Acolo, nemțeni pot lucra ca muncitori asamblare producție componente auto. În Finlanda există această ofertă: 12 lucrători sezonieri culegători de căpșuni, zmeură și mazăre, 10 măcelari/tranșatori carne de pui și un post de ospătar. Chiar și în Luxemburg este de muncă. În această țară, angajatorii pot oferi de lucru la 10 seniori tehnician Chrome. În Malta, oferta cuprinde 10 slujbe ca operator matrițe plastic, în Bulgaria alte 8, din care 4 sunt de matrițer și 4 ca turnător. Persoanele interesate să plece în Norvegia au vacante două locuri de muncă în ocupația de frizer. Tot pe lista EURES România mai este un job în Lituania, ca manager vânzări.
V. ANDRIEȘ